„Božić v Vrabču“

23.12.2013.„Ovo još Vrapče nije doživjelo.“, „Bilo je prekrasno!“, „Potrebna su ovakva lijepa druženja u svijetu u kojem previše slušamo o crnim vijestima.“ - samo su neki od komentara za manifestaciju „Božić v Vrabču“ održanu u subotu 21. prosinca u dvorištu župe Svete Barbare u zagrebačkom naselju Vrapče.

Ideja o božićnom sajmu rodila se prije dva mjeseca za vrijeme susreta Obiteljske zajednice pri župi Svete Barbare. Tada nitko od njih nije zamišljao da će ideja prerasti u tako veleban projekt u kojem brojni žele sudjelovati. Kako se informacija širila tako je lista prijavljenih izvođača i podupiratelja bivala sve veća. Iskusni u ovakvim projektima kazivali su kako u ovoj manifestaciji ima programa za tri večere.

Manifestacija „Božić v Vrabču“ već po samom imenu želi prezentirati slavlje Božića u vrapčanskom kraju kako su ga slavili naši stari dok je Vrapče nosilo ime „Vrabče“ o čemu svjedoči prezentirana etno zbirka Tomice i Zorice Barbarić, te Andrije Kruhonje, osnivača Folklornog ansambla „Vrapčanci“. Uz njih svoje uradke izlagali su Ivan Mesar iz Marije Bistrice graditelj drvenih igračaka zaštićenih u Unescovoj nematerijalnoj baštini i djeca iz osnovne škole Grof Janko Drašković vođeni učiteljicama Vesnom i Gordanom koji su izrađivali tradicionalni božićni nakit. Nakon pozdrava i blagoslova mons. Antuna Sentea, ml., vrapčanskog župnika manifestaciju „Božić v Vrabču“ otvorili su članovi FA „Vrapčanci“ autohtonim adventskim i božićnim napjevima. Zatim je slijedio glazbeno scenski programa kojega su izvodili članovi dječjeg vrtića Vrapče, učenici i učiteljice osnovnih škola Grof Janko Drašković i Gornje Vrapče, dječji folklor „Prečko“ polaznici glazbene škole „Bonar“ te djeca iz udruge „Step by step“. Uz njih u programa su sudjelovali i župni dječji i mladi zbor Serafini i Glorius te župna dramska skupina. Prvi dio koji je bio posvećen najmlađima zaključio je Jacques Houdek izvevši nekoliko skladbi s djecom i za njih te nekoliko svojih velikih hitova.

Središnji dio programa bila je božićna čestitka na Vrapčanski: „ Dej vam Bog sega š čem Isus deli“ koju su izveli Zorica Barbarić i Damir Hrenović okruženi malom djecom predstavljajući tako u vrapčanskim narodnim nošnjama obiteljsku proslavu Božića ovoga kraja.

Slijedili su nastupi: Potepuha udruge za izučavanje i promoviranje narodnih običaja i glazbe, župnog zbora „Panis angelicus“ Borisa Babarovića i Crvenih Koralja te na kraju koncert Krunoslava Kiće Slabinca koji je završio božićnim pjesmama evocirajući prvi album duhovnih božićnih pjesama u vrijeme komunizma „Christmas With Kićo“.Za vrijeme izvođenja programa na pozornici u grijanom šatoru na 12 štandova posjetiteljima su nuđeni različiti božićni nakiti i darovi izrađeni vrijednim rukama samih župljanima te darovana tombola, a sve to za uređenje župnog dvorišta kao prostora obiteljskog okupljanja. Brojni donatori osigurali su dovoljno količine hrane i pića koje su pripremali članovi obiteljske zajednice „Barbarini…“ te tako župu Svete Barbare pretvorili u jednu veliku obitelj koja u radosnom zajedničkom druženju iščekuje rođenje Isusa Krista, čineći pri tome dobro. (AS)

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr