Blaženi Augustin Kažotić - prvi hrvatski blaženik

3.8.2021.Danas se spominjemo prvog hrvatskog blaženika, dominikanca i biskupa Augustina Kažotića koji je rođen u Trogiru oko 1260., a umro u Luceri 3. kolovoza 1323. godine.

U red sv. Dominika ušao je u Splitu. Nakon završetka studija u Sorbonni radio je s fra Nikolom Bocassijem koji je kasnije postao kardinal i papa Benedikt XI. On ga je 1301. godine imenovao biskupom u Zagrebu. Kao zagrebački biskup bio je teološki pisac i propovjednik.

U obilascima biskupije svećenike je poticao na pastoralni rad i duhovni život. Reformirao je liturgiju i uveo originalni „zagrebački obred“. Utemeljitelj je katedralne škole, uveo je u katedrali zajedničko moljenje časoslova, vodio je računa o higijeni naroda i zdravstvu, a brinuo se o siromasima.

Od svojih biskupskih prihoda redovito je veći dio dijelio siromasima. Papa ga je uskoro imenovao biskupom Lucere, maloga grada u južnoj Italiji, gdje je umro nakon godine dana. Tijelo mu se čuva u tamošnjoj katedrali, a dio moći u njegovoj kapeli u zagrebačkoj katedrali.

Blaženim ga je proglasio 1702. godine papa Klement XI., a vodi se postupak i za njegovo proglašenje svetim.

Povjesničar Baltazer Krčelić, kanonik, piše da je 1312. g. u doba gradnje katedrale bila velika suša i da je po zagovoru sv. biskupa na današnjem Trgu bana Jelačića provreo izvor vode, koji je u posljednje vrijeme vrlo lijepo uređen. To je svima poznati „Manduševac“.

U nastavku na poveznici možete preuzeti članak s. Line Slavice Plukavec iz časopisa Naša katedrala, br. 9 iz 2005. godine u kojem se možete opširnije informirati o tom znamenitom zagrebačkom biskupu čija se kapela nalazi u zagrebačkoj katedrali: 

BL. AUGUSTIN KAŽOTIĆ U KATEDRALI I ZAGREBAČKOJ NAD/BISKUPIJI (pdf)


Oltar u kapeli bl. Augustina Kažotića u zagrebačkoj katedrali.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr