Biskup Šaško: U božićnim pjesmama živi ljepota koja obnavlja, jača i tješi

27.12.2018.


Foto: Fah

Tradicionalni svečani koncert „Božić u Ciboni“ održan je na blagdan svetog Stjepana, 26. prosinca u Košarkaškom centru Dražen Petrović u Zagrebu.

U ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, svečanosti je prisustvovao pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško, koji je u svojoj prigodnoj riječi kazao da je otajstvo Kristova rođenja, Božjega utjelovljenja, neizrecivo, ali ga svaka umjetnost nastoji izraziti.

Ipak, nastavio je, čini se da tu neizrecivost otajstva najbolje izražava i preriče glazba. Ona je najbliža Božjoj riječi po kojoj je stvoren svijet, stvarateljskoj Riječi koja je postala tijelom. I zbilja, u samoj Objavi, u biblijskome govoru susrećemo posebnu 'glazbenu koreografiju' koja prati Stvaranje od prve Božje riječi: Neka bude svjetlo! Bog nam je, stvorivši svijet i čovjeka, ostavio predivnu glazbenu partituru, sklad i skladbu koju je čovjek narušio i narušava nepoštivanjem Boga i njegovih stvorenja – rekao je biskup Šaško.

Naglasio je kako večeras govorimo da je u središtu svaki čovjek, jer smo u središte postavili Dijete Isusa, Bogočovjeka. Nitko nije isključen, a Bog u svoju blizinu posebno poziva siromahe i grješnike, progonjene i tužne. Zato u svojim planovima, ushitu i poletu ne zaboravimo da nam je povjereno Dijete; Bogočovjek koji se prepušta u naše ruke. S druge strane, u svojim razočaranjima i tjeskobama ne zaboravimo da smo mi u Njegovim, Božjim rukama, te da on Duhom Svetim koji je u nama nastavlja skladati novu pjesmu koja seže onkraj naše zemaljske ograničenosti, vodeći nas prema vječnosti. Da, Božić je svetkovina otvorene vječnosti, Neba na zemlji! – istaknuo je Biskup.

Napominjući kako je dijete u jaslama jače od bilo koje ideologije koja pokušava dokinuti povezanost čovjeka i Boga, koja ponižava od Boga darovano ljudsko dostojanstvo, biskup Šaško je podsjetio da smo i večeras susreli tu istu snagu, vraćajući se kršćanskom baštinom i stoljeća unatrag, ali se spominjući i koncerta na ovome mjestu prije trideset godina, kada se i u Božiću očitovala čežnja za hrvatskom slobodom pod teretom komunizma.

U duhu Božića, osobito u božićnim pjesmama živjela je ljepota, istina i dobrota koja obnavlja, jača, tješi i vraća na temeljni smisao. Tom istom snagom i danas možemo obnavljati hrvatsko društvo, dok gledamo ovu djecu i mlade, na tragu istoga Božićnog nadahnuća – kazao je Biskup, zaključujući pozivom da kao vjernici ovoga Božića živimo novu pjesmu, Kristov dar ljubavi.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Foto: Fah

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr