HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.11.2014.

Učenici privatne židovske osnovne škole razgledali izložbu o Papi



Izložbu fotografija „Papa Franjo u Izraelu“ u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu razgledali su u petak, 28. studenoga učenici privatne židovske osnovne škole Lauder Hugo Kon s pravom javnosti, iz Zagreba, predvođeni svojim profesorom povijesti Tomislavom Šimićem i učiteljicama razredne nastave Nedom Dečak i Ivom Milat.

O izložbi fotografija s pohoda pape Franje Izraelu u svibnju ove godine, koju su početkom studenoga zajedno organizirali Veleposlanstvo Države Izrael u Republici Hrvatskoj i Zagrebačka nadbiskupija – Nadbiskupijski pastoralni institut, radoznalim je posjetiteljima govorio mons. Nedjeljko Pintarić, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu, podsjetivši da je papa Franjo pohodio Izrael prigodom 50. obljetnice povijesnoga putovanja pape Pavla VI., kad se u siječnju 1964. susreo s ekumenskim carigradskim patrijarhom Atenagorom.

Na više od trideset fotografija zabilježeni su trenuci pohoda pape Franje važnim mjestima povijesnog spomena i sadašnjosti izraelskoga naroda, Papinih  susreta s ekumenskim carigradskim patrijarhom Bartolomejem, s predstavnicima židovske i muslimanske vjeroispovijesti te s katolicima koji žive na svetim mjestima kršćanske povijesti, kazao je mons. Pintarić podsjetivši da je cilj svih tih susreta bio na tragu riječi pape Pavla VI. – da se razmijene „riječi mira, bratstva, čežnje za jedinstvom, skladom, za čašćenjem Krista i korisnom služenju cijelom čovječanstvu“.


         
I sami učenici su aktivno sudjelovali u tumačenju izložbe, od pojašnjenja poznate uzrečice „Povijest je učiteljica života“, značenja masline kao simbola mira te do značenja pojedinih židovskih riječi i imena koje nose sami učenici.

Na završetku razgledavanja izložbe mons. Pintarić je podsjetio i na riječi molitve koju je pred Zidom plača izrekao papa Benedikt XVI. prilikom posjeta Jeruzalemu, „Gradu mira“, duhovnoj domovini Židova, kršćana i muslimana, - da Bog pokrene srca svih koji zazivaju Božje ime, kako bi ponizno hodili putem pravde i suosjećanja.

Mons. Pintarić zahvalio je nazočnim učiteljima na zanimanju za tako važnu temu o pohodu pape Franje Izraelu i zemljama Bliskoga istoka, te je učenicima zaželio da i oni gaje osjećaje mira, pravde i suosjećanja u svojem životu prema svim ljudima, narodima i vjerama.

Izložba je otvorena do 12. prosinca 2014. godine, a razgledanje je moguće radnim danom od 10 do 16 sati. (NP)
Ispišite stranicu: