HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.11.2014.

Papin govor u Europskom parlamentu



Europa mora ponovno otkriti svoj identitet temeljen na kršćanskim korijenima, rekao je papa Franjo u govoru pred Europskim parlamentom 25. studenoga. Vjera nije samo za Europski kontinent baština dvijetisućljetne povezanosti, nego i temelj za njegov budući socijalni i kulturni razvoj. Kršćanski prinos nije ugroza sekularnim državama, nego obogaćivanje i osnaživanje društvene solidarnosti, istaknuo je Papa europskim parlamentarcima.

Europa koja više nije otvorena za transcendentnu dimenziju života, riskira polako izgubiti vlastitu dušu i "humanističku dušu", upozorio je Papa, dodajući kako Crkva želi aktivnu suradnju s europskim ustanovama i pri tome pomoći iznova ispuniti postojeću "prazninu ideala". Papa je posebno istaknuo zauzimanje za ljudska prava, jačanje demokracije, zaštitu obitelji, zaštitu rada, okoliša i selioca.

Danas se Europa čini starom, umornom i bez samopouzdanja, upozorio je Papa te potaknuo da se sadašnja kriza iskoristi za veću suradnju država. Europa se mora vratiti temeljnim uvjerenjima utemeljitelja Europske unije, koji su željeli zajednički raditi kako bi se prevladale podjele te za mir i suradnju svih stanovnika kontinenta. U prvome govoru u srcu Europe papa Franjo podsjetio je zastupnike u Europskome parlamentu na povezanost Europe i kršćanstva, koja nije bila bez sukoba i pogrešaka, ali je bila vođena željom za radom na općem dobru. To je naša sadašnjost i naša budućnost, to je naš identitet. Također je 500 milijuna stanovnika Europske unije potaknuo da na probleme u Uniji, kao što su gospodarska stagnacija, nezaposlenost, useljenici, rastuća stopa siromaštva i rastuća polarizacija – gledaju kao na poticaj na jedinstvo i prevladavanje strahova i međusobnog nepovjerenja.

"Dostojanstvo", središnji koncept procesa obnove koji je slijedio nakon II. svjetskog rata i koji je vodio prema europskome projektu, i danas je u temeljima Europske unije, rekao je Papa, te upozorio da se često koncept ljudskih prava pogrešno shvaća ili zloporabi. Također je upozorio na tendenciju da se gleda na prava pojedinca bez obaziranja na činjenicu da je svako ljudsko biće dio društvene cjeline u kojoj su njegova ili njezina prava i dužnosti povezani s pravima i dužnostima drugih i s općim dobrom društva.

Ljudsko dostojanstvo je u opasnosti jer postoji mnogo situacija kada se prema ljudima ponaša kao prema kotačičima u stroju koje se odbacuje kada više nisu u uporabi – kada su slabi, bolesni ili stari, upozorio je Papa i naveo zaboravljene starce i djecu, te ubijanje nerođenih. Rastući individualizam na kraju vodi prema samoći za koju je Papa istaknuo da je jedna od najraširenijih bolesti u Europi. U polusatnom govoru u Europskome parlamentu papa Franjo zatražio je zajedničku strategiju država Europske unije prema problemu izbjeglica i južnih granica kontinenta. "Ne smijemo dopustiti da Sredozemno more postane veliko groblje". Poglavar Katoličke Crkve posebno se založio za prava i zaštitu obitelji koja je temeljna stanica društva i njegova najvrjednija sastavnica.

Za posjet pape Franje europskim institucijama Europskom parlamentu i Vijeću Europe vlada veliko zanimanje medija. Tako je akreditirano gotovo 900 novinara, fotografa i televizijskih snimatelja. Na putu prema Strasbourgu Papa je pozdravio novinare, rekavši kako će im, kao i obično, biti na raspolaganju na povratnom letu.
Papa Franjo je na svom petom međunarodnom putovanju iz rimske zračne luke Fiumicino prema zračnoj luci Strasbourg/Entzheim uputio brzojave poglavarima država koje je nadletio - Italije, Švicarske i Francuske. (IKA; Foto: NYTimes.com; CatholicHerald)
Ispišite stranicu: