Novi broj Kane: Vjera i istina u svijetu „post-istine“

20.9.2023.

Nakon ljetne stanke s našim našim autorima razmišljamo o rujanskim odlukama, društvenim aktualnostima poput zakona o neradnoj nedjelji, zakona o hrvatskom jeziku, migracijama, izazovu transhumanizma, nogometu i njegovim navijačima, o crkvenim događanjima, zdravim ili ranjenim religioznostima te raznim drugim zanimljivim sadržajima u našim uobičajenim rubrikama koji će vas sigurno zaokupiti i nadahnuti.

Izdvojena tema je „Vjera i istina u svijetu „post-istine“, o čemu piše Krešimir Cerovac u kolumni Izazov trenutka. „Post-istina“ označuje pojam koji se odnosi ili označuje okolnosti u kojima objektivne činjenice imaju manju važnost i manje utjecaja na oblikovanje javnog mnijenja od oslanjanja na osjećaje i osobno uvjeravanje; enciklike Fides e tratio i Veritatis Splendor pružaju duboke uvide u to kako se nositi s izazovima ere post-istine.

U ovom broju Kane pročitajte još:
O ozračju pred početak Biskupske sinode piše Aldo Sinković. Kriza je zahvatila Crkvu, o čemu nema dvojbe. Ipak, papa Franjo želi raspravama o sinodalnosti potaknuti prijeko potrebnu obnovu i promjene unutar Katoličke Crkve i šire.
Josip Grbac u Pitanju sadašnjeg trenutka pod naslovom „Dan odmora i hrvatski egzodus“ tematizira nedavni zakon kojim je na neki način regulirano radno vrijeme za većinu zaposlenih ljudi, čiju je ocjenu ustavnosti zatražila Hrvatska udruga poslodavaca. Pitanje je, međutim, treba li profit biti glavna nit vodilja zakona ili možda ipak sam čovjek i njegove potrebe.

Prigodom izlaska njegove najnovije knjige, u ovom broju možete pročitati intervju s vlč. Odilonom. „Unatoč 'sramežljivosti' dobra, ono je uvijek pobjednik“, rekao je vlč. Odilon, koji ovu ideju razvija u knjizi Poraz ljudskosti u kojoj govori crkvenom nauku u epohi nuklearnog oružja.
O rezultatima najnovije knjige Promjene vrijednosnog sustava u demokratskoj Hrvatskoj razgovarali smo s izv. prof. dr. sc. Silvijom Migles. Vrijednosna slika Hrvatske se mijenja, nažalost, u nekim dijelovima i pod negativnim vidom, što upućuje na ozbiljnost situacije.O ovim, i još mnogim drugim temama iz raznovrsnih područja, pročitajte u novom broju Kane za rujan.
Na Kanu se možete pretplatiti i primati ju svakog mjeseca na svoju adresu za tek 22,00 EUR godišnje e-mailom na pretplata@ks.hr, a tiskano ili eIzdanje omiljene kršćanske revije može se naručiti i pojedinačno.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr