Svečana proslava 25 godina Kuće susreta Tabor

6.8.2022.Svečanom euharistijom koju je predvodio dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, Kuća susreta Tabor 6. kolovoza proslavila je svoj jubilej. Koncelebrirali su provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto, gvardijan samoborskog samostana fra Željko Janjić i voditelj Kuće susreta Tabor fra Ivan Matić. Iako je za to vrijeme u Taboru bio seminar na misu pristiglo je mnoštvo ljudi iz krajeva cijele Hrvatske. Čestitke Taboru uputio je papa Franjo, u posebnom pismu i slici koju je Kuća susreta Tabor dobila na dar od Svetog Oca. Misu je uživo prenosila Laudato TV.

Svetu misu glazbeno su animirali Davor Terzić i Luka Balvan, koji je ujedno prvi prije 25 godina zasvirao u Taboru.

Predvoditelj mise mons. Roko Glasnović u svojoj homiliji približio je svim vjernicima značenje blagdana Preobraženja, što je zapravo preobraženje i zašto ga slavimo. „Upravo na taj dan Preobraženja, Isus je preobrazio narav što je od Adama primio prekrio ju je svojim sjajem i tako je pobožanstvenio. Tabor je Božje mjesto, sveti prostor. Preobraženje je preobrazba, pretvoriti se u nešto drugo, i mi se želimo preobraziti. Kakve maske i kakve preobrazbe očekujemo? Preobraženje Gospodinovo našlo je svoju aktualizaciju u liturgiji Crkve i tu se događa Preobraženje. Koji su simboli Božje prisutnosti? – Gora, oblak, svijetlo, glas, strah. Dok se Isus molio na gori, izgled lica mu se mijenjao, kao i mnogim svecima“, nastavio je propovjednik.„Kako je bilo na Taboru, kako je bilo kroz ovih 25 godina ovdje na Taboru? Lijepo, milosno, no važno je vratiti se u život i vratiti se svom poslanju, slušati Isusa koji će nas poučiti. Preobraženje je izuzetno važno za sve nas, obnavljanjem pameti da mognemo razabirati što je Bogu milo, savršeno i u najtamnijoj noći Isus nam je svjetlo, zato se popnimo s Isusom na goru Tabor, i dopustimo da nas iznutra dotakne Isusovo svjetlo“, završio je biskup Glasnović.

Nakon mise uslijedilo je uobičajeno druženje vjernika, svih koji su sudjelovali na seminaru u Taboru, a svatko se rado i poslikao i pozdravio biskupa mons. Roka Glasnovića.

Silvija Blažević

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr