Biskup Gorski predvodio proslavu Gospe Snježne u Belcu

7.8.2022.U petak, 5. kolovoza 2022. godine u župi Belec svečano je proslavljen blagdan Gospe Snježne, zaštitnice Krapinsko-zagorske županije, a samoj proslavi prethodila je duhovna priprema kroz trodnevnicu. Jutarnju misu u  predvodio je vlč. Matija Knok, magistar crkvene povijesti. Središnje svečano misno slavlje predvodio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, a u koncelebraciji su sudjelovali, uz župnika domaćina vlč. Milana Pušeca još vlč. Branko Motočić iz župe Pešćenica u Sisačkoj biskupiji, vlč. Dragutin Cerovečki iz župe Zlatar, vlč. Josip Ban iz župe Orehovica, vlč. Franjo Mezak iz župe Desinić i umirovljeni svećenik vlč. Antun Motočić.

U svojoj homiliji mons. Mijo Gorski naglasio je važnost Blažene Djevice Marije u našem obiteljskom životu: „Kad je čovjek s Bogom, onda je doista pri sebi jer se s Bogom udomljuje, Bog se u njemu udomljuje. Ali baš zato što to narušimo često puta svojim grijehom, potrebna nam je pomoć - Marijin zagovor da to prebivalište Božje, dom Božji u nama sačuvamo čistim onako kako ga je ona sačuvala.

Drugi dom koji nam Marija pomaže izgrađivati i čuvati jesu naše obitelji. Svi smo potekli iz naših obitelji, iz gnijezda kojeg nazivamo domom i uvijek se u njega rado vraćamo. Vraćamo se uspomenama i vremenima u kojima smo bili povezani zajedništvom krvi i vjere, gdje smo se osjećali prihvaćeni i voljeni. Takvih domova je danas, nažalost, sve manje. Kada prolazimo župama naše Nadbiskupije, kada prolazimo ovim našim lijepim Zagorjem, vidimo sve više kuća u kojima navečer ne gori svijetlo. Dvorišta su prazna, bez igre djece, škole se zatvaraju, Hrvatska izumire. Kao da se sve urotilo protiv života: i naši strahovi i naša sebičnost i naša neimaština.

Za koga su se to borili naši branitelji? Za koga se kuće grade i kupuju? Postoji opasnost da se nad nama ispune Isusove riječi nad Jeruzalemom: Ostat će vam kuća pusta. To je sve posljedica razorenih obitelji, razorenog doma. A danas su mnoge obitelji duboko ranjene u svojim odnosima u kojima su iznevjerena bračna obećanja, u kojima su djeca razočarana roditeljima, a roditelji djecom.

Mnoge obitelji jedva proživljavaju bez ičeg duhovnog u sebi i iako ponekad nose osmjeh na licu, čini se da su sretni, ipak je svatko u svojoj duši ranjen i prazan i nesretan. A Marija i tu ulazi. Ona nam pruža uzor nazaretskog doma u kojem je živjela u ozračju koje daje rasti u sigurnosti, pod zaštitom Neba u ljubavi i prihvaćanju svojih roditelja. Pruža uzor zdravog obiteljskog gnijezda i kolijevke ljudskog roda obilježene dubokom vjerom u jednoga Boga“.

Biskup Gorski se osvrnuo i na Marijinu zaštitu u Domovinskom ratu: „Marija nam pomaže graditi i veći dom – domovinu Hrvatsku. Ona je bila prisutna, možemo reći, u nastajanju naše slobodne Domovine u znaku krunice koju su naši branitelji nosili oko vrata. Mnogi nisu znali moliti, ali su bili uvjereni da je i sama blagoslovljena krunica koju nose molitva za pomoć. I uspjeli su."

Biskup Gorski pozvao je okupljene da ne "sustanemo u građenju naše Domovine, nego da pokušamo Domovinu učiniti još boljom te da nam Marija bude zagovornica u ovim nastojanjima." Misu je pratio župni zbor pod voditeljstvom Marka Maleka Solgata te pratnjom Karla Frtalja na orguljama. Na samom kraju misnog slavlja vlč. Pušec uputio je riječi zahvale, a biskup Gorski istaknuo je kako marijanska svetišta okupljaju najviše vjernika jer dolazimo k našoj Majci. Potom je udijelio završni blagoslov.

Nakon mise slijedio je blagoslov oldtimera u organizaciji automobilističkog kluba "VW Buba Hrvatsko zagorje", a uz mnogobrojne hodočasnike, predstavnike gradskih i županijskih vlasti na misi su bili još i članovi/ce Belečkih mažoretkinja, DVD-a Belec, KUD-a Belec te veterani 103. brigade hrvatske vojske. Majko Božja Snježna - moli za nas!Ivana Sambolić
župna medijska suradnica

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr