Vlč. Milan Juranić proslavio zlatnu misu u Zagorskim Selima

4.7.2022.

U župnoj crkvi sv. Katarine u Zagorskim Selima vlč. Milan Juranić proslavio je u nedjelju 3. srpnja svoju zlatnu misu. Proslava 50. obljetnice svećeničke službe započela je svečanim euharistijskim slavljem kojeg je predvodio zlatomisnik zajedno s okupljenim župnicima susjednih župa, dekanom Tuheljsko-pregradskog dekanata preč. Ivanom Mikecom te zagorskim arhiđakonom mons. Ivanom Miklenićom, koji je propovijedao.U propovijedi se mons. Miklenić prisjetio djetinjstva, odrastanja i školovanja vlč. Juranića, trenutka kad biva zaređen za svećenika, ali i likovne umjetnosti, istraživanja i promoviranja zdravog načina življenja te mnogobrojnih drugih hobija i aktivnosti kojima se slavljenik bavi. Mons. Miklenić prenio je i pozdrave te uputio čestitku slavljeniku u ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.U ime župljana obiju župa, kojima vlč. Juranić upravlja, čestitku su uputili Danijela Maček i Ivica Ivanković, u ime mladih Izabela Zgorelec, a načelnica općine Zagorska Sela Ksenija Krivec Jurak te vjeroučiteljica i ravnateljica Osnovne škole Kumrovec Maja Preglej predale su mu kao poklon sliku, rad akademske slikarice Adriane Čelec iz Klanjca, uz prigodno cvijeće.

Na kraju misnog slavlja okupljeno mnoštvo vjernika koje je ispunilo crkvu sv. Katarine čestitalo je pjesmom ovu obljetnicu svome župniku. Nakon svete mise svi svećenici, župljani i brojni gosti druženje su nastavili zajedničkim ručkom na općinskom trgu u Zagorskim Selima.


 
Vlč. Milan Juranić rođen je 2. listopada 1946. godine u selu Cigrovec, u župi Pregrada, kao sedmo dijete u obitelji Vilima i Ljubice. Nakon završene osnovne škole upisuje klasičnu gimnaziju na Šalati u Zagrebu, potom Teološko-filozofski fakultet u Zagrebu, a 1972. godine za svećenika ga je zaredio zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić. Mladu misu proslavio je 2. srpnja 1972. u Pregradi.Bio je kapelan u župi sv. Josipa u Zagrebu, zatim u Velikom Bukovcu, Bednji i Daruvaru. U Sutlanskoj Poljani postaje župnikom 1975., a 1983. župnikom u Zagorskim Selima i te dvije župe vodi sve do današnjeg dana. U nekoliko navrata bio je i dekan Tuheljsko-pregradskog dekanata.

Tekst: Danijela Maček
Fotografije: Goran Gluhak

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr