Pozdravna riječ kardinala Bozanića u euharistijskom slavlju koje je predvodio kardinal Parolin

11.5.2022.Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački
 

Pozdravna riječ
Posjet kardinala Pietra Parolina

Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca
U Zagrebu 11. svibnja 2022. godine

 
Draga braćo i sestre u Kristu!

1. Srdačno vas sve pozdravljam sabrane u ovom Bogoslužnom prostoru blaženog Alojzija Stepinca na zagrebačkom Kaptolu u blizini ranjene prvostolnice.

Radosna srca izričem dobrodošlicu hrvatskim nadbiskupima i biskupima, zajedno s našim apostolskim nuncijem mons. Giorgiom Linguom. Drago mi je u ovoj prigodi pozdraviti nazočne svećenike, redovnike i redovnice, bogoslove i posebno vas, Kristovi vjernici laici.

Osobitim pozdravom obraćam se također svima koji nas prate putem televizije i radija te drugih sredstava društvenog priopćavanja.

2. Draga braćo i sestre, veoma sam radostan što u ovoj prigodi mogu u ime svih vas izraziti srdačno dobrodošlicu uzoritom gospodinu kardinalu Pietru Parolinu. Nazočnost uzoritog gospodina Kardinala, državnog tajnika, najbližeg suradnika našeg pape Franje, velika je radost za sve nas.

Uzoriti gospodin Kardinal došao je u Zagreb u prigodi proslave 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 25. obljetnice ratifikacije triju bilateralnih Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske.

Nije ovo prvi posjet kardinala Parolina našoj domovini. Ovdje u Zagrebu živi u nama spomen na njegov pohod od 29. do 31. prosinca 2017. godine prigodom blagoslova Aule Magne Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i na njegovu lectio magistralis koju je održao na našem Sveučilištu. U posebnom nam je spomenu sveta misa koju je uzoriti Kardinal slavio u našoj prvostolnici. Ne možemo zaboraviti spontanu gestu kardinala Parolina kad se na kraju euharistijskog slavlja uputio prema grobu blaženog Alojzija Stepinca i tu se dugo zadržao u tihoj molitvi.

3. Danas se, nažalost, nismo mogli okupiti u katedrali, jer je nakon potresa od 22. ožujka i 29. prosinca 2020. godine neupotrebljiva za bogoslužje. Teški seizmički fenomen prije dvije godine pogodio je posebno Zagrebačku nadbiskupiju i Sisačku biskupiju, kao i susjedne biskupije. Na čitavom području pogođenom potresom oštećene su tolike kuće i stanovi, kao i brojne crkve, škole te građevine javne i društvene namjene. Mnoge su zgrade nesigurne, neke potpuno neupotrebljive i zatvorene ili razrušene.

U Zagrebu je znatno oštećena povijesna jezgra Grada, zatim posebno podsljemenska zona, osobito naselja Čučerje, Markuševec i Granešina. Oštećeni su stambeni prostori ljudi, kao i središta institucija: državnih, kulturalnih i crkvenih. Na primjer ovdje na Kaptolu, ovom vjerskom središtu Zagreba, u razmaku od samo nekoliko stotina metara za bogoslužje su zatvorene: katedrala, crkva Svete Marije na Dolcu i crkva Svetog Franje Asiškog. Te su crkve, kao i bazilika Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj bili glavna mjesta ispovijedanja u našem Gradu.

4. Uzoriti Kardinale, od srca Vam zahvaljujem što ste željeli ovdje s nama slaviti svetu misu u ovom prostoru koji simbolizira rane potresa te s onima koji nose u sebi posljedice potresa.

Tijekom prošle dvije godine suočavali smo se s izazovima pandemije Covida-19 i paralelno s teškim posljedicama potresa. Mi kao vjernici i u takvim smo situacijama iskusili vitalnost Crkve, u spremnosti i odgovornosti svećenika, u razumijevanju i ustrajnosti kršćanskog života vjernika. Crkva živi gdje se slavi Euharistija i prakticira sakramentalni život. Zahvalni smo zbog velikog odaziva vjernika na sakrament ispovijedi. Zahvalni smo za darove svećeničkih i redovničkih zvanja, koji pomlađuju našu Crkvu. Ugodno nam se doimala velikodušnost mladih vjernika, koji su za vrijeme pandemije, spremno priskočili u pomoć stradalima od potresa.

U ovom euharistijskom slavlju, živeći u složenim  i nesigurnim vremenima, kada je u mnogim dijelovima svijeta ugrožena sigurnost ili čak narušen mir, odazivamo se na opetovane pozive Svetog Oca ujedinjeni sa svekolikom Crkvom u molitvi za prestanak rata. Bogu uzdižemo usrdnu molitvu za dar mira, preporučujući mu sav svijet, Europu i posebno Ukrajinu.

Uzoriti Kardinale, duboko zahvalni i počašćeni Vašom nazočnošću među nama, otvorena srca očekujemo Vašu riječ i molimo Vas da prenesete papi Franji naše duboke osjećaje bliskosti, zajedništva i povezanosti u molitvi.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr