Susret kardinala Parolina i hrvatskih biskupa u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije

11.5.2022.Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin susreo se u srijedu 11. svibnja 2022. s hrvatskim biskupima u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.


Kardinal Parolin stigao je u posjet Hrvatskoj na poziv HBK prigodom 25. obljetnice ratifikacije triju Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske te 30. obljetnice priznanja Republike Hrvatske.

Prvi od službenih susreta bio je s hrvatskim biskupima u zgradi HBK. Kardinal Parolin stigao je u pratnji apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giorgia Lingue, tajnika Apostolske nuncijature mons. Alfreda D’Souse te službenika Državnog tajništva Svete Stolice mons. Stanislawa Blachowiaka. Državnog tajnika Svete Stolice dočekali su predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, generalni tajnik HBK vlč. Krunoslav Novak i glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić.

Prije susreta s biskupima kardinal Parolin kratko se susreo s djelatnicima ureda i ustanova HBK, pozdravivši svakoga ponaosob, a oni su ga pritom zamolili da prenese njihove pozdrave papi Franji.

Zatim se susreo s biskupima u dvorani gdje inače održavaju zasjedanja. Riječi pozdrava uputio mu je predsjednik HBK mons. Puljić. Izrazivši kardinalu dobrodošlicu, poručio mu je da pastiri Crkve u Hrvatskoj nastoje „našu Crkvu učiniti domom i školom zajedništva kao što je predlagao sv. Ivan Pavao II.“.

Također je iskazao želju da njegov boravak u Hrvatskoj, u okviru poslanja koje čini u ime svetog oca Franje i Svete Stolice, bude koristan i plodonosan.

„Nadam se da će Vaša prisutnost u našem glavnom gradu donijeti mnogostruke plodove i biti znak međusobnog uvažavanja i dijaloga u neumornom traženju u korist naših partikularnih crkava, stanovnika Hrvatske i konkretnih ljudi“, poručio je mons. Puljić.

Kardinal Parolin zahvalio je u svom pozdravu hrvatskim biskupima za poziv koji su uputili prigodom obilježavanja zajedničkih obljetnica Republike Hrvatske i Svete Stolice. „Sveti Otac me je zamolio da vam prenesem njegove pozdrave, izražavajući ujedno svoju blizinu vama i Crkvi u Hrvatskoj, a na poseban način Zagrebačkoj nadbiskupiji i Sisačkoj biskupiji, koje nastavljaju djelo obnove nakon potresa 2020. godine“, dodao je.

„Stoljećima je Hrvatski narod iskazivao neupitnu vjernost Apostolskoj Stolici. S druge strane, mnogim papama je bilo stalo do sve veće povezanosti s hrvatskim narodom što su pokazali kroz nebrojene geste naklonosti prema ovoj Crkvi i ovoj zemlji“, podsjetio je, posebno istaknuvši primjer sv. Ivana Pavla II.

Osvrnuvši se na proslavu obljetnice priznanja Republike Hrvatske od strane Svete Stolice, državni tajnik Svete Stolice ustvrdio je da su država i mjesna Crkva „poduzele vrlo važne korake, koje je Sveta Stolica s velikom pažnjom pratila“. Među njima su potpisivanje i ratifikacija međunarodnih ugovora te njihova implementacija.

„Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je učinio? Uzet ću čašu spasenja i zazvat ću ime Gospodnje. Izvršit ću Gospodinu zavjete svoje pred svim pukom njegovim (Ps 116, 12 – 14). Volim se prisjetiti ovih redaka iz Psalma 116 dok razmišljam o tome što je ova zrela i dobro strukturirana Crkva postigla u ovih 30 godina“, rekao je kardinal Parolin.

„Draga subraćo, tako bogato naslijeđe je u vašim rukama i pozvani ste ga čuvati i učiniti još plodnijim, sjećajući se prošlosti, živeći sadašnjost, stvarajući budućnost“, poručio je na kraju hrvatskim biskupima, citiravši riječi pape Franje o stvaranju u poniznosti.

„Vaše apostolsko djelovanje povjeravam Gospi Bistričkoj, našoj Majci, i blaženom Alojziju Stepincu, sinu ove zemlje, da vas čuvaju i podržavaju. Obećavam moliti za vas, te se ujedno preporučujem u vaše molitve“, zaključio je.

Kardinal Parolin će u srijedu navečer u 18 sati predslaviti euharistiju u bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu 28 u Zagrebu. Posljednjeg dana posjeta Hrvatskoj, u četvrtak, očekuju ga susreti s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom RH Zoranom Milanovićem. Kardinal Parolin će također održati prigodni govor u Hrvatskom saboru. (IKA)

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr