Brzojav sudionika 62. Teološko-pastoralnoga tjedna papi Franji

25.1.2022.

 
Zagreb, 25. siječnja 2022.
 
Sveti Oče,
 
na trodnevnom znanstveno – pastoralnom skupu promišljat ćemo o preobrazbi svećeništva u promijeni epohe. Na taj način želimo pridonijeti nastojanjima cijele Crkve da pronađe istinski sinodalni put koji će pridonijeti aktivnom sudjelovanju  svih vjernika u misiji Crkve. Na osobit način želimo staviti u središte samo svećeništvo, jer pitanje njegovog identiteta, Vi Sveti Oče vidite kao zadatak koji Bog traži od Crkve u trećem tisućljeću. Tema svećeništva nije rezervirana samo za neke jer su u kontekstu sinodalnog hoda Crkve svi vjernici pozvani promišljati o temelju svojega poziva. U svom promišljanju naglasak stavljamo na to da je svećenik čovjek Crkve koji služi Božjem narodu, a svoje svećeništvo živi od Euharistije i sakramenta pomirenja kako bi mogao očitovati svoju ljubav prema Bogu i povjerenom narodu.
 
Kroz temu preobrazba svećeništva u promijeni epohe, otkrivat ćemo izazove pred kojima se osoba svećenika danas nalazi, te koja su to područja njegovog djelovanja i rada kako bi odgovorio na izazove vremena. To ćemo učiniti osvješćujući teologiju kršćanskog poziva kao i temu zajedništva utemeljenu na trinitarnoj ekleziologiji, a koja jača sinodalnu i misionarsku Crkvu. Više puta ste i sami istaknuli da želite svećenika koji miriše na svoje ovce, koji je blizak čovjeku i liječi njegove rane. U tom smislu analizirat ćemo i pogrešne vizije svećeništva, osobito klerikalizam koji se izolira od povjerenog mu naroda i postavlja se iznad njega. Osvijetlit ćemo i temu celibata kao proročkog i eshatološkog znaka, ali i kao duhovnu dimenziju kreposti čistoće. Svjesni važnosti koju svećenik ima u liturgiji Crkve propitkivat ćemo i dinamiku odnosa između svjetovnog i svetog. Uvjereni smo da se Kristovo svećeništvo ne mijenja, ali da današnje vrijeme zahtijeva nova područja djelovanja kao i nove putove svećeničke formacije.
 
Sveti Oče, dok mi, hrvatski biskupi, prezbiteri, đakoni, redovnici i redovnice te vjernici laici iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kao i iz drugih krajeva Europe, na ovogodišnjem 62. Teološko-pastoralnom tjednu što ga u Zagrebu od 25. do 27. siječnja organizira Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, zajedno promišljamo o temi preobrazbe svećeništva u promijeni epohe, molimo Vaš apostolski blagoslov za naše napore na ovom području. A mi, u svoje molitve uključujemo Vas, sve biskupe i prezbitere kao i cijelu Crkvu. Neka Vam ove napisane riječi prenesu iskrenu i zahvalnu ljubav Crkve u hrvatskome narodu, koji Vam i ovom prilikom izražava svoju odanost i vjernost.
 
Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup metropolit zagrebački
veliki kancelar Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr