Tjedan Božje riječi u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu

23.1.2022.U razdoblju od 17. do 23. siječnja 2022. u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu obilježen je Tjedan Riječi Božje ususret trećoj nedjelji kroz godinu, odnosno Nedjelji Božje riječi koju je ustanovio papa Franjo 2019. godine. Bogoslovi su kroz tjedan imali razne aktivnosti na ovu temu kroz sastanke pojedinih formacijskih godina na kojima su obrađivali Papino apostolsko pismo u obliku motuproprija Aperuit illis.

Središnji događaj obilježavanja Tjedna Riječi Božje za bogoslove bilo je predavanje doc. dr. sc. s. Silvane Fužinato pod naslovom Pathos Riječi. Predavanje je održano 20. siječnja u oratoriju bl. Alojzija Stepinca u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu. S. Fužinato profesorica je biblijskih predmeta na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu i na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove na Jordanovcu u Zagrebu.Na početku predavanja sve prisutne pozdravio je rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željko Faltak te je bogoslovima predstavio s. Fužinato. U predavanju s. Silvana željela je posvijestiti važnost Svetog pisma u životu bogoslova, a osobito u vidu budućih navjestitelja Riječi, kao i važnost posvješćivanja odnosa prema Svetom pismu za kojega Drugi vatikanski koncil kaže da je duša teologije. Istaknula je nekoliko važnih tema koje se bave problemima marginaliziranja i zanemarivanja Svetog pisma u životu Crkve, a osobito se osvrnula na raskorak između pastoralnog i znanstvenog pristupa Bibliji.Naslovljivanjem teme Pathos Riječi željela je protumačiti korijen od kojeg riječ pathos potječe, a isto tako i važnost poslušnosti i dijaloga kojim treba biti obilježen svaki susret sa svetopisamskim tekstom kako bismo mogli osluškivati što nam Bog progovara u svojoj riječi i tako ući s njime u konkretan dijalog iz kojega ćemo moći sebe formirati po istoj toj riječi. Na kraju predavanja bogoslovima je približila četiri pravila židovske egzegeze kao pomoć u budućem naviještanju Božje riječi te pričom Fridolina Stiera „Riječ Božja dolazi u grad“.

U petak i subotu 21. i 22. siječnja održana je redovita duhovna obnova za bogoslove koju je predvodio duhovnik vlč. dr. Anto Pavlović. Tema duhovne obnove bila je ispovijed. Duhovnik je kroz molitvu Egzamena bogoslovima približio kako s riječju Božjom svakodnevno činiti ispit savjesti i u molitvi rasti te se kvalitetno pripremati za sakrament ispovijedi. Naglasio je kako je ispovijed sakrament kojim Božje milosrđe ulazi u čovjeka i daje mu snagu za djelovanje. Duhovna obnova završila je svečanom svetom misom i Te Deumom.U nedjelju 23. siječnja svečanom svetom misom koju je prevodio duhovnik vlč. Ivan Grbešić u koncelebraciji s odgojiteljem vlč. Marijem Dukićem, zaključeno je obilježavanje Tjedna Riječi Božje. Vlč. Grbešić u svojoj je homiliji potaknuo bogoslove na predano studiranje Svetoga pisma, kao i na svakodnevno razmatranje i molitvu sa Svetim pismom, kako bi rasli u spoznanju Istine i upoznali lice Isusa Krista koji ih zove na služenje putem svećeništva.

TEKST: Ivan Iviček, bogoslov III. godine
FOTO: Antonio Kljajić, bogoslov III. godine

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr