Susret crkvenih zborova grada Zagreba o spomendanu svete Cecilije

22.11.2021.

U predvečerje svetkovine Krista Kralja, 20. studenoga u Župi sv. Petra u Zagrebu održan je susret crkvenih zborova grada Zagreba.

 

Povod susreta je proslava zaštitnice glazbe svete Cecilije, djevice i mučenice. Proslavu i susret organiziralo je Hrvatsko društvo crkvenih glazbenika. Susret je započeo misom na kojoj su zborovi zajedno pjevali unaprijed pripremljeni program pod ravnanjem tajnika HDCG-a Kristijana Palčeca, mag. mus., a uz orguljsku pratnju članice Upravnog odbora HDCG-a Petre Hrvačić, mag. mus.

Misno slavlje predslavio je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško, koji je u prigodnoj riječi okupljene glazbenike ohrabrio, potaknuo i duhovno obnovio da još revnije služe i glazbom uzdižu duše k Bogu. 

"Liturgijska glazba u našoj molitvi i slavlju očituje ljepotu slobode i snagu ljubavi koja na zemlji gradi nebesko kraljevstvo, onim istim svjedočanstvom koje je ostavila sveta Cecilija, o čijemu se spomenu godišnje okupljate. Liturgijska glazba je ponajprije odražaj te zbilje koja dolazi odozgor. Tako će s pravom netko primijetiti za neku glazbu da je 'nebeska', 'anđeoska', pokušavajući reći da ga zahvaća, dira na način koji zemlja ne može dati."

Biskup Šaško istaknuo je posebnost hrvatske liturgijske glazbene baštine, koja je "na tragu dragocjenosti liturgijskih slavlja na narodnome jeziku". Rekao je kako ona ohrabruje vjernike da i sadašnje okolnosti promatraju s puno pouzdanja u dar Božjega Duha jer, kako navodi, "nadahnuća nema bez Duha, a glazbe nema bez nadahnuća."

Proslava je nastavljena međusobnim susretima, razgovorima i razmjenom iskustava među okupljenim glazbenicima. Predsjednica HDCG-a, Ruža s. Domagoja Ljubičić, izv. prof. mr. art. profesorica na Institutu za crkvenu glazbu izrazila je zadovoljstvo spremnošću i odazivom zborova te istaknula važnost međusobne suradnje, kao i rastuću ulogu HDCG-a u obnavljanju liturgijskog repertoara u crkvenoj glazbi Crkve u Hrvata.

Na susretu su sudjelovali sljedeći zborovi: Mješoviti zbor Papa Dobri, Župa svetog Ivana XXIII., pape; Župni zbor „Crux“, župa Muke Isusove, Vukomerec; Mješoviti zbor župe sv. Leopolda Mandića, „Anzelmo Canjuga“, Zagreb; Župni zbor sv. Ivana Krstitelja, Nova Ves, Zagreb; Mješoviti župni zbor Sv. Male Terezije od Djeteta Isusa, Trnje; Zbor župe Sv. Ivana apostola i evanđeliste, Utrina, Novi Zagreb; Zbor »Hosana«, župa Sv. Petra apostola, Vlaška; Župni zbor Gospe Fatimske, Lukavec, te Sestre Klanjateljice Krvi Kristove, Tuškanac. 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr