Varaždinski biskup Radoš održao godišnje duhovne vježbe sjemeništarcima Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati

17.10.2021.


Mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, vodio je godišnje duhovne vježbe sjemeništarcima Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. Na duhovnim vježbama u pastoralnom centru Gospićko-senjske biskupije u Baškim Oštarijama od 14. do 17. listopada sudjelovalo je devetnaest sjemeništaraca praćenih sjemenišnim duhovnikom vlč. Petrom Mlakarom i prefektom vlč. Lukom Premelčem.

Svakoga dana sjemeništarci i odgojitelji sudjelovali su na duhovnim nagovorima, euharistijskim slavljima popraćenim prigodnom homilijom, pokorničkom bogoslužju s prilikom za sakrament pomirenja, listopadskim pobožnostima, osobnim duhovnim razgovorima s voditeljem duhovnih vježbi, a jednu večer bio je upriličen i prigodni film. U prekrasnoj prirodi velebitskog kraja sjemeništarci su imali prigodu i za duge šetnje koristeći ih za prepoznavanje tragova Božje ljubavi u svojim životima.

Tema koju je voditelj duhovnih vježbi odabrao i izložio na promišljanje sjemeništarcima bila je „Mladi ljudi u Svetom pismu“. Kao posebno svijetli primjer biskup Radoš istaknuo je starozavjetni lik mladoga Josipa kojeg su braća iz zavisti prodala u ropstvo (Post 37). Josip na mržnju nije uzvratio mržnjom već dobrotom, a Bog upravo osobe takvoga srca – čistog i plemenitog – odabire za velika djela. Budući da se uzdao u Gospodina sve mu je polazilo za rukom te je postupno došao do najvišeg položaja  uz faraona u Egiptu. Vjera mu je omogućila da vidi kako se Bog poslužio njegovom nevoljom da učini još veće dobro – da spasi život njegovom narodu. Tako se Bog u Svetom pismu objavljuje kao onaj koji čovjeka obilno obasiplje svojim blagoslovima te mu nadoknađuje svako trpljenje.

Uz promišljanje o mladom Davidu i Jeremiji, starozavjetnim likovima u čije je živote Bog zahvatio u njihovoj mladosti, mons. Radoš iskoristio je priliku da u Godini svetog Josipa sjemeništarcima progovori i o ovom „šutljivom svecu“, a ujedno nebeskom zaštitniku domovine Hrvatske. Istaknuo je, između ostalog, Josipove ljudske osjećaje zaljubljenosti u Mariju te duboki smisao zaruka – uzeti nekoga za ruku; uzeti u svoje ruke odgovornost za život te osobe. Josip stavlja Marijin život ispred svoga jer takva je narav prave ljubavi kojoj je strana težnja za posjedovanjem drugoga. Marijina čistoća pročistila je i njega te su mogli živjeti u djevičanstvu ljubeći i poštujući jedno drugo na izvanredan način i podređujući svoj život životu utjelovljenog Sina Božjega koji im je bio povjeren.

S mnoštvom raznih poticaja nadahnutih Svetim pismom i životom općenito, voditelj duhovnih vježbi potaknuo je sjemeništarce na razmišljanje i produbljivanje svoje vjere te osobnog odnosa s Gospodinom. Nakon završnog nagovora mons. Radoš predložio je sjemeništarcima da u euharistijskom klanjanju koje je uslijedilo donesu neku odluku za svoj daljnji život.
Duhovne vježbe završile su svečanom nedjeljom euharistijom koju je u crkvi sv. Elizabete predvodio mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup, u koncelebraciji s mons. Božom Radošem te sjemenišnim odgojiteljima vlč. Petrom Mlakarom i vlč. Lukom Premelčem. Mjesni biskup Križić svojim je dolaskom među sjemeništarce posvjedočio pastirsku blizinu i skrb prema duhovnim zvanjima, a u prigodnoj homiliji potaknuo ih je da ne razmišljaju toliko što bi od Gospodina mogli dobiti, nego što oni mogu Njemu dati, jer sreća je upravo u darivanju samoga sebe Bogu i bližnjemu.

Na kraju duhovnih vježbi sjemenišni odgojitelji predali su ocima biskupima i osoblju pastoralnog centra prigodne darove zahvale te obnovljenog duha nastavljaju svoj hod za Gospodinom kojeg nastoje izbliza slijediti.


Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr