68. Planinarski križni put udruge Ekosspiritus

9.10.2021.Zbog otežane organizacije u pandemijskim uvjetima u kojima živimo, 68. Planinarski križni put udruge Ekosspiritus održan je u trajanju od samo jednog dana, u subotu 9. listopada 2021. godine.

Bio je to prekrasan jesenski dan, u nizu tmurih i kišnih dana. Kao da je Božja zaštitnička ruka stajala nad Turopoljem – nije bilo niti kiše, niti jakoga sunca i vrućine. Odlična atmosfera za prohodati pobožnost križnog puta koja se odvijala pod geslom "Anđele čuvaru mili, svojom snagom nas zakrili".

Okupili smo se u župnoj crkvi sv. Martina u Ščitarjevu, gdje su se okupljenima predstavili voditelji dana: vjeroučitelji Radovan Librić i Katarina Pučar te Tomislav Lukšić, koji je bio i glavni organizator trase i koordinator svih domaćina koji se uključili u pohod.Započeli smo uvodnom meditacijom i predstavljanjem duhovnog sadržaja koji nas je pratio kroz 14 postaja: razmišljanja o anđelima čuvarima i vrlinama koje oni nose, a bile bi nam svima potrebne za postizanje veće kvalitete života. Hodočasnički blagoslov podario je domaći župnik vlč. Stjepan Tenšek, koji je i osigurao bogati doručak za sve okupljene.

Kolona se kretala, netipično za planinarski križni put, predgrađima i naseljima, a zatim i gradom Velika Gorica. Mnogo ljudi je zamijetilo tu pokaznicu hodajućeg Krista, ljude koji ponosno slijede križ.U postaji šutnje svatko je na poseban način dobio zaštitu jednog od 14 anđela čuvara nad kojima smo razmišljali na postajama.

Završna euharistija održana je u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Gradićima, a predvodio ju je vlč. Odilon-Gbènoukpo Singbo, koji je okupljene potaknuo na razmišljanje o križevima svakodnevice i pomogao da uočimo sve razine pouke evanđelja o bogatom mladiću i devi koja će lakše proći kroz ušicu igre, nego bogataš u Kraljevstvo Božje.Župljani i domaći župnik vlč. Ivan Torbar pobrinuli su se za bogatu večeru. Veliku pomoć u organizaciji ovog pohoda dao je grad Velika Gorica i gradonačelnik Tomislav Ačkar.

Katarina Pučar

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr