Devetorica svećenika proslavila 25 godina svećeničke vjernosti u Karlovcu

23.9.2021.Devet svećenika zaređenih na području Zagrebačke metropolije svečano je obilježilo i proslavilo svojih 25 godina službe u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu na svetoj misi 22. rujna 2021. godine.

Vlč. Božidar Tenšek, župnik Župe hrvatskih mučenika u Mississaugi u Kanadi, vlč. Mario Migles, župnik Župe Svih svetih u Sesvetama, preč. Damjan Koren, voditelj Duhovnog centra Varaždinske biskupije na Veternici, vlč. Branko Švogor, župnik Župe svetog Vida u Vidovcu pokraj Varaždina, vlč. Krešimir Žinić, župnik u Ždarlovima pokraj Bjelovara, preč. Dražen Karačić, dekan Karlovačkog dekanata i župnik Župe Presvetog Srca Isusova u Karlovcu, vlč. Mirek Hrvojić, povjerenik za vjeronauk u Bjelovarsko - križevačkoj biskupiji, te se među njima našao i mons. Enco Rodinis koji nije zaređen u Zagrebačkoj nadbiskupiji, ali trenutno obnaša dužnost ravnatelja institucije Zagrebačke nadbiskupije Sollicitudo. Uz navedene svećenike svojih 25 godina svećenstva obilježio je i domaćin mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa."Prisjećamo se danas i preostalih svećenika koji su ređeni u zagrebačkoj prvostolnici na Petrovo, 29. lipnja 1996. godine. Preč. Damir Vrabec, katedralni župnik u Bjelovaru i kancelar Bjelovarske biskupije, zatim preč. Dražen Akmačić, kanonik i svećenik Požeške biskupije, prof. dr. Josip Šimunović, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, preč. Ljuban Škraba, župnik i dekan u Novigradu Podravskom, prof. dr. sc. Mladen Horvat, župnik u Torontu, mons. Petar Palić, mostarsko - duvanjski biskup, preč. Stjepan Prugovečki, župnik i dekan u Mihovljanu", nadodao je uvodno mons. Antun Sente, a sve okupljene pozvao da u misu uključe i nedavno preminulog njihovog kolegu vlč. Stjepana Petiku.

Svetu misu predvodio je vlč. Božidar Tenšek koji je okupljenima poručio: "Želim danas istaknuti jednu privrženost svetom Josipu, koji je stup obitelji koja je promijenila čitavo čovječanstvo. Sveti Josip je svima nama putokaz i uzor. Baš zbog toga u Godini svetog Josipa promišljamo kako ćemo ga osobno promatrati i što ćemo od njega naučiti. Ponajprije je to učenje vjernosti i poslušnosti Bogu."Na kraju misnoga slavlja mons. Antun Sente zahvalio se braći svećenicima na dolasku i nadodao: "Sjećam se našeg zaređenja, kada je kardinal Franjo Kuharić na svečanom ručku, na kojemu su bili s nama naša roditelji, rekao: "Svećenici za vas mole, prikazuju svetu misu, mole časoslov, kao što oni mole za vas tako ste i vi dužni moliti za svoje svećenike." Citirajući kardinala Kuharića i molim sve vas, dragi Josipovi štovatelji, da molite za nas svećenike, s vašom molitvom smo jači i Bogu odaniji."

Marta Marinović

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr