Godišnje župno klanjanje u župi sv. Leopolda Mandića, Ljubljanica-Voltino

22.9.2021.

Iz godine u godinu župno cjelodnevno euharistijsko klanjanje u župi sv. Leopolda Bogdana Mandića, Ljubljanica-Voltino, okuplja sve veći broj klanjatelja, župljana i vjernika iz drugih župa Trešnjevačkog dekanata. Ovogodišnje je župno euharistijsko klanjanje održano 20. rujna 2021. pod geslom nedavno zatvorenog Međunarodnog euharistijskog kongresa u Budimpešti "Svi su izvori moji u tebi" (Ps 87,7).Započelo je izlaganjem Presvetog oltarskog Sakramenta u 9 sati i jutarnjim razmatranjem tematski fokusiranim na predmetno geslo iz Psalma 87. Tijekom dana brojne su pobožne duše s područja župe pohodile župnu crkvu ostajući u osobnoj molitvi pred Euharistijskim Isusom.

Večernjim razmatranjem u 18 sati i svečanim misnim slavljem u 19 sati, koje je predvodio vlč. Željko Lovrić, upravitelj župe, naglašena je trajna povezanost euharistijskog zajedništva Kristova i Crkve, njegova eklezijalnog tijela koje se na osobit način snažno potvrđuje u izloženoj pokaznici. Na početku i na kraju misnoga slavlja vlč. Lovrić podsjetio je kako je dan kada se odvija župno klanjanje bitan i svečan dan za našu župu, podsjetivši da je godišnje klanjanje milosna prigoda za cjelodnevnu molitvu i iskazivanje zahvalnosti Euharistijskom Isusu na njegovoj ljubavi i trajnoj prisutnosti među nama.

Nakon svečanog misnog slavlja uslijedio je kratki meditativno-glazbeni program koji je izborom teksta i glazbe imao cilj sačuvati ozračje mira i svete tišine te privući okupljenu zajednicu na dublje promišljanje ljudske egzistencije u svjetlu pobožnosti Euharistijskom Gospodinu. Navedenom je cilju uvelike pridonio glazbeni odabir maestra Javora Valjka, glavnog orguljaša župe. Tematski materijal za glazbene improvizacije na orguljama preuzet iz gregorijanske mise Kyrie XI, "Orbis factor", izveden u duhu recentne francuske škole improvizacije, potvrdio je značaj i delikatnost uloge orguljaša u liturgijskom slavlju te snagu orgulja u sukreiranju duhovnog ozračja kontemplativne tišine i mjesto navedenog instrumenta u teološkoj poetici.

Glazbeno-meditativnim programom završilo je ovogodišnje župno euharistijsko klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom u duhu misli: Bonum est praestolari cum silentio salutare Dei. Dobro je očekivati u šutnji spas Božji!

Andrea Horić
Foto: Marina Furjan

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr