Biskup Gorski zaredio četvoricu isusovaca za prezbitere

1.8.2021.Zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski zaredio je četiri člana Hrvatske pokrajine Družbe Isusove za prezbitere na svetkovinu utemeljitelja Družbe sv. Ignacija Lojolskoga – u subotu 31. srpnja u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na zagrebačkom Jordanovcu.

Novi prezbiteri su o. Luka Ilić iz Sitnog Donjeg u Šibenskoj biskupiji, o. Ivan Junušić iz Župe Uzvišenja Svetoga Križa u Osijeku, o. Marko Petričević iz Župe Bezgrješnog Srca Marijina u Zagrebu i o. Tomislav Vujeva iz župe Ljubunčić kod Livna.

Na početku slavlja, otac provincijal Dalibor Renić pozdravio je nazočne te je istaknuo da ova ređenja hrvatski isusovci i suradnici doživljavaju kao poseban Božji dar u jubilarnoj godini svetog Ignacija, koja se slavi 2021. – 2022. Sveti Ignacije se dugo i pozorno pripremao za svećeništvo, a njega i prve isusovačke drugove zaredio je biskup grada Raba. „Od tada je još žarče njegovao duboku pobožnost prema presvetoj Euharistiji i od stvarno prisutnog Krista molio svjetlo za sve važnije odluke“. Istu milost euharistijske vjere i pobožnosti provincijal Renić je poželio i ređenicima.

Biskup Mijo Gorski u homiliji je istaknuo evanđeoske riječi da „Sin čovječji nema gdje bi glavu naslonio“, pa stoga apostolska služba traži promišljenu odluku i slobodu.„Ako zbilja želite slijediti mene, govori Isus, zaboravite jazbine i gnijezda, tj. razna utočišta, sigurnost doma, pa i Družbe. Nasljedovanje bez te sigurnosti, uvijek je izloženo svim kušnjama, ali daje slobodu djelovanja i naviještanja evanđelja. Sigurnost nije samo materijalne naravi. Jazbine i gnijezda mogu biti intelektualne i duhovne naravi, vlastite niše u kojima ljudi prebivaju, formalizmi iza kojih se skrivaju, bez hrabrosti izići na Areopag suvremenih ideja i stremljenja i svjedočiti za istinu evanđelja,“ rekao je biskup Gorski.

„Važne su nam obitelji iz kojih smo potekli, važne su nam naše crkve u kojima se okupljamo na bogoslužje, važni su nam programi u pastoralu, no kaže Isus, prvo idi i navješćuj evanđelje.“ Podsjetio je ređenike da neće biti samo nositelji i vršitelji službe, nego će otajstva vjere i njih izgrađivati. „Dopustite da Bog izgrađuje vašeg unutarnjeg čovjeka, vašu savjest, a to može samo ako se do kraja predate u njegove ruke.“ Potaknuo je nove svećenike da geslo jubilarne godine sv. Ignacija „Vidjeti sve novo u Kristu“ bude i njihovo geslo.

U ime novozaređenih prezbitera, na koncu mise zahvalu je izrekao o. Luka Ilić. Zaključio je molitvom sv. Ignacija Lojolskoga „Uzmi, Gospodine, i primi“, koja je adekvatan odgovor na Božja dobročinstva.

Uz biskupa Gorskog i provincijala Renića misu su suslavila brojna isusovačka subraća iz Hrvatske i inozemstva te drugi gosti svećenici.

Mladomisnici će tijekom kolovoza slaviti mlade mise u rodnim župama. Zatim oci Ilić i Vujeva nastavljaju poslijediplomski studij u Innsbrucku, odnosno Rimu. O. Petričević preuzima pastoralnu službu u Župi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu, a o. Junušić u Župi Srca Isusova u Palmotićevoj u Zagrebu. (IKA)


Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr