Proslavljena 20. obljetnica Župe sv. Andrije apostola u Lazu Bistričkom

23.7.2021.U četvrtak 22. srpnja, na blagdan Marije Magdalene, proslavljena je 20. godišnjica osnivanja Župe sv. Andrije apostola u Lazu Bistričkom. Središnju misu na prostoru pored župne crkve na Lazu predslavio je pomoćni biskup zagrebački mons. dr. Ivan Šaško. Uz njega koncelebrirali su i župnik župe sv. Andrije Apostola u Lazu Bistričkom preč. Domagoj Matošević, prvi župnik na Lazu vlč. Ivan Mikec, kao i domaći svećenici. Misno slavlje uveličali su i vatrogasci DVD-a Laz i DVD-a Sveti Matej, te članovi KUD-a Laz.Na početku misnoga slavlja mons. Šaško prenio je čestitke molitve i blagoslove zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. "Samo dvadeset godina bilo je dovoljno da u župnome spomenu budu zabilježeni važni trenutci, kako radosti i oduševljenja, tako i kušnja, među kojima je i liječenje rana i obnavljanje nakon potresa, koje još traje i u kojemu na izvanjski način pokazujete nutarnju privrženost i ljubav prema župi. 

Za mene osobno, Laz je u djetinjstvu bio mjesto na putu prema Mariji Bistrici, mjesto blizine cilja, ono mjesto na kojemu se djeci kaže: Još malo, blizu smo; mjesto na kojemu je trebalo usporiti vožnju zbog meni do tada nepoznatih oštrih zavoja. Kasnije sam saznao da su one drvene igračke, koje sam kao dijete s radošću primao na dar, izvorno dolazile odavde. Na našim pak hodočašćima iz Zagreba Laz je bio mjesto odmora i okrjepe, mjesto zadovoljstva zbog uspješnoga približavanja svetištu Majke Božje Bistričke."U homiliji biskup Šaško istaknuo je kako je župa mjesto i zajedništvo u kojemu su ljudi kod kuće. "Ono što ih povezuje jest: pripadnost, ista vjera, iste vrijednosti, način življenja i rada, iste nade i nastojanja. Župa je pravna i upravna jedinica unutar Nadbiskupije, ali je ona u svojoj biti zajednica i dom Crkve, rekao je mons. Šaško i nastavio: "Gledajući župu i cijelu Crkvu kao obitelj, shvaćamo da bit njezinoga postojanja i djelovanja dolazi od Božjega dara, a ne iz ljudskih i isključivo zemaljskih razloga i ciljeva."

Biskup je naglasio kako župu treba razmatrati i razumijevati kao obitelj, koja živi od dubokih veza, prije svega od ljubavi. "Zato je lijepa podudarnost da se obljetnice uspostave svoje župe spominjete na blagdan sv. Marije Magdalene. U imenu župe je sv. Andrija, apostol, koji je prvi u Isusu prepoznao Mesiju i Isusa doveo k Petru koji je postao temeljem Crkve (usp. Iv 1, 41). Njih su dvojica prvi pozvani da budu Isusovi učenici. No, u župi je posebno vidljiva i prisutnost sv. Mateja, također apostola. Tako su apostoli sveti Andrija i sveti Matej na početku Isusovog javnog djelovanja, naviještanja nebeskoga kraljevstva, obnove i nade za svakoga čovjeka koji povjeruje, što je vodilo prema Isusovoj žrtvi na križu, prema uskrsnuću i uspostavi Crkve koja je rođena snagom Duha Svetoga. Marija Magdalena prva je prepoznala uskrsloga Isusa. Ona je prva svjedokinja Uskrsnuća, a nju je Isus prvu poslao k učenicima da im navijesti da je pobijedio smrt i da je živ. Zbog toga je poslanja dobila ime 'Apostolka apostola'."Mons. Šaško naveo je u propovijedi kako nam je Isus uspostavljajući Crkvu, ostavio "otajstvo u kojemu možemo pronaći, obnoviti slobodu i živjeti darom Duha Svetoga. Marija je upoznala Krista kao izvor slobode i radosti. Bilo joj je nezamislivo živjeti bez toga dara, u udaljenosti od svoga Spasitelja. Temeljno poslanje Crkve, župe, jest biti prostor Božjega dara slobode. Mariju Magdalenu zatim susrećemo u najstrašnijim trenutcima – pod Isusovim križem, dok umire, i kod polaganja Isusova tijela u grob. Pratila ga je do kraja, do trenutka od kojega su pobjegli i njegovi najbliži učenici. Ostala je vjerna. Još jedna važna odlika Crkve: da bude uz ljude u svim trenutcima, osobito u trenutcima trpljenja."

Biskup Šaško homiliju je zaključio riječima: "Dva pitanja koja Isus postavlja Mariji postavlja i nama, ali i svakomu čovjeku: Zašto plačeš? Koga tražiš? Odgovori se nalaze u Isusu Kristu. Možda je dovoljno u našim prazninama dopustiti da odjekne njegov glas i naše ime. Taj prostor Božje prisutnosti je župa, o čemu svjedoči naša vjera, nada i ljubav kojom slavimo ovu euharistiju."
Župa Laz osnovana je 22. srpnja 2001. godine, dijelom od župe Marija Bistrica, a dijelom od župe Gornja Stubica. Župna crkva sv. Andrije nalazi se u Lazu Bistričkom dok je područna kapela sv. Mateja u mjestu Sveti Matej. Uz župnu crkvu je napravljen "Park hrvatskih kardinala hodočasnika" s kipovima bl. kardinala Alojzija Stepinca, kardinala Franje Šepera i kardinala Franje Kuharića. Nažalost Crkva je jako oštećena u potresu i u tijeku je obnova. Nakon vlč. Mikeca, a prije sadašnjeg župnika Matoševića, službu župnika obnašali su vlč. Tomislav Petranović, vlč. Franjo Jačmenica i vlč. Ivan Jakopović.
 
FOTO: Radio Marija Bistrica
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr