Slavlja u Župi Svetih Anđela u Savskom gaju

18.4.2021.

U nedjelju, 18. travnja 2021. u Župi Svetih Anđela u novozagrebačkom naselju Savski gaj bilo je vrlo svečano. Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić predvodio je euharistijsko slavlje, a razloga za posjet našoj župi je bilo mnogo.Na taj dan proslavljena je 40. obljetnica župe, ali i drugi jubileji koji su ovu godinu 2021. učinili posebnom u životima župljana.

Davne 1966. kardinal Franjo Šeper osnovao je u Savskom gaju filijalu remetinečke župe. Crkve nije bilo, ali snalažljivošću tadašnjeg župnika vlč. Leopolda Tepeša i Božjom providnošću, svete mise su se služile u župnikovoj kući. U toj se kapelici svake nedjelje okupljao mnogobrojni narod.

Župa je rasla i razvijala se i 1981., točnije 19. travnja, tadašnji nadbiskup Franjo Kuharić utemeljio je novu župu u Savskom gaju – župu Svetih Anđela. Život župe odvijao se u skućenim prilikama i postojala je velika potreba za izgradnjom crkve.

Zemljište je pronađeno i 1994. papa Ivan Pavao II, koji je bio u pastirskom pohodu Hrvatskoj i Zagrebu, blagoslovio je kamen temeljac za novu crkvu. Crkva je građena donacijom župljana i župnika, dobrovoljnim radom mnogih vjernika i već 1996. prve svete mise služile su se na lokaciji Prekratova 29. 

U veljači iste godine umro je dotadašnji župnik vlč. Leopold Tepeš, a novoimenovani župnik vlč. Ivan Topolnjak nastavio je tamo gdje je njegov prethodnik stao.  Crkva je dovršena velikim trudom župnika i župljana, stavljena u punu funkciju, a 2007. je i posvećena.

Slaveći 40. obljetnicu župe, spominjemo se i 14. obljetnice posvećenja crkve, ali i 25. godišnjice dolaska vlč. Topolnjaka na čelo župe. I ovom prilikom mu zahvaljujemo za sve što je učinio za župu.

Da nabrojeni jubileju budu još veći i znakovitiji, istoga dana slavljena je i sveta krizma kojom je 40 vjeroučenika  primilo je pečat dara Duha Svetoga.  U propovjedi kardinal se obratio posebno krizmanicima pozivajući ih da ne zaborave na Isusa, na njegovu prisutnost u životu svakoga čovjeka.

Pozvao ih je da se svkodnevno mole ujutro i navečer, da dolaze na svetu misu, održe svoje prijateljsto sa živim Isusom, da mu budu blizu. Pomazanje svetim uljem koje se prima, krizma,  je znak Božje ljubavi prema svakom pojedincu. Bog poručuje krizmanicima i svima nama da nas ljubi i da želi biti uvijek prisutan u našim životima.

Pridržavajući se strogo svih epidemioloških mjera, u crkvi su bili nazočni tek krizmanici i kumovi, a obitelji i prijatelji pratili su obrede u vrtu ispred crkve. Hladnoća i kiša bile su tek kušnja i žrtva koju su prisutni podnijeli za nove krizmanike. 

Molimo za nove krizmanike!
Tekst i fotografije: Anica Vrdoljak

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr