Kardinal Bozanić predvodio euharistijsko slavlje u Remetama na spomendan Prikazanja Blažene Djevice Marije – Gospe od Zdravlja

22.11.2020.

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački predslavio je na spomendan prikazanja Blažene Djevice Marije te blagdan Gospe od zdravlja, u subotu 21. studenoga 2020., u zajedništvu s braćom karmelićanima, župljanima i hodočasnicima, večernje euharistijsko slavlje u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama, marijanskome svetištu grada Zagreba.
 
 

FOTOGALERIJA

KARDINALOVA HOMILIJA

 
– Draga braćo redovnici karmelićani, draga braćo i sestre! Ovdje smo kod svoje Majke. Majke Isusove i Majke naše. Ovdje smo došli s puno pouzdanja jer uvijek je lijepo i ugodno doći kod Majke i biti s Majkom. – kazao je Kardinal u uvodu euharistijskoga slavlja, pozdravivši te pozvavši vjernike da moleći Majku Mariju za zagovor kod Presvetoga Trojstva, otvore srca Bogu koji ih uvijek čeka. 
 
 
Rastumačivši kako je Crkva u liturgiju uključila spomen na Marijino prikazanje, koji se u primorskoj Hrvatskoj slavi i kao Gospa od zdravlja, Kardinal se u homiliji osvrnuo na povijest remetskoga svetišta te, u okolnostima pandemije koronavirusa, Majci Božjoj Remetskoj povjerio Domovinu i sav svijet.
 
– Danas Crkva slavi liturgijsko slavlje Prikazanja Blažene Djevice Marije, koje je povezano sa spomenom posvete crkve Svete Marije Nove godine 543. Ta je crkva podignuta pokraj jeruzalemskog Hrama. Ovo slavlje »posvete« povezuje nas s istočnim kršćanima koji se tim slavljem također spominju kako se Djevica Marija od djetinjstva posvetila Bogu, potaknuta od Duha Svetoga čijom je milošću bila ispunjena u svome bezgrešnom začeću. – kazao je Kardinal na početku homilije. Ujedno je istaknuo da iako o Marijinome prikazanju ne govori nijedna knjiga Svetoga pisma, kršćanska je pobožnost osjetila te časti stvarnost katoličke vjere koju nosi kao baštinu i koju je Crkva svečano proglasila da je Marija od prvoga časa svoga postojanja bila puna milosti te predodređena za dostojanstvo Majke Božjega Sina jer je sam Bog milošću pripravio njezino tijelo da postane hram, bude svetinja nad svetinjama te da se u njemu nastani Sin Božji.
 
 
Budući da se ovaj spomen u nekim hrvatskim krajevima časti kao blagdan Majke Božje od Zdravlja, ili blagdan Gospe od Zdravlja, Kardinalova je želja da se na ovaj dan u remetskome svetištu na poseban način zahvali Bogu za tolika milosna uslišanja i čudesna ozdravljenja koja su se događala i događaju zagovorom Majke Božje Remetske. Saževši, stoga, povijest crkve i samostana u Remetama iz 13. stoljeća, Kardinal je, u nastavku homilije, podsjetio na zapis pavlinskoga redovnika koji je u Remetama zabilježio da je »Nebeska ljekarnica ili Marija Remetska u kraljevini Slavoniji, pod upravom braće reda sv. Pavla prvog pustinjaka, glasovita po slavi i čudesima, dajući badava lijek svima koji ga traže: bolesnima, gluhima, slijepima, hromima, napose siromasima«. »Pharmacopaea coelestis seu Maria Remetensis«, tako je nazvana »Nebeska ljekarnica ili Marija Remetska«, kazao je kardinal Bozanić, podsjetivši da sačuvana Rangerova slikarska djela u Svetištu slikovitim prikazima tumače natpis nad jednom slikom ovako: »Nema ništa djelotvornije ni čudesnije od lijeka Marije, koja je ljudskom rodu porodila i liječnika i lijek«.
 
 
Istaknuo je i da je Presveta Bogorodica Marija od Boga dobila zadatak da bude uzor i majčinska odgojiteljica Isusovih učenica i učenika: – Ljubav prema njoj treba nas usmjeravati da se ugledamo u Nju, uzor vjernicu. Slijediti njezin primjer u prihvaćanju Božje volje u svakidašnjem životu, i onda kad u potpunosti ne razumijemo doseg poziva. Njezina bezuvjetna spremnost na prihvaćanje poticaja Duha Svetoga, njezina ljubav i otvorenost da bude u službi ljudima, posebno siromašnima, bolesnima i pritisnutima raznim duhovnim i materijalnim nevoljama, trajni su poziv svim vjernicima. – 
 
 
U posljednjem dijelu homilije Kardinal se nadovezao na posebne okolnosti života pandemije koronavirusa, razmotrivši prizor iz Evanđelja po Ivanu kada Isus s Križa obostrano povjerava Mariju ljubljenome učeniku, ali i njega Mariji. – Postavimo pitanje: Zašto Marija i ljubljeni Učenik stoje podno Križa? Naime, kada se ne može ništa drugo učiniti, ostaje samo ljubav. Ona je tada jedina snaga sposobna preći prag napuštenosti i smrti, jer je ljubav jača od smrti i tko ljubi prelazi iz smrti u život. Podno Križa ispunilo se sve: povjeravanjem sina majci i majke sinu. Taj prizor označava čas prijelaza od Isusa na zajednicu njegovih učenika i učenica, to jest Crkvu. »I od toga časa uze je učenik k sebi« (Iv 19, 27). Podno Križa ostvareno je trajno čudo ljubavi između Isusove braće i sestara i Blažene Djevice Marije kao najuzvišenija Isusova oporuka. Mariji, koja je postala Majkom vjernika, obraćaju se ljudi, njezini sinovi i kćeri, kao sigurnom utočištu. – poručio je kardinal Bozanić.
 
 
Da bi povjerio Majci Božjoj Remetskoj, najvjernijoj Odvjetnici Hrvatske povjerio sve stanovnike Domovine, sav svijet, a posebno Grad Zagreb i čitavu Crkvu zagrebačku, Kardinal je homiliju završio molitvom:
 
Blažena Djevice Marijo,
Majko Božja Remetska,
Zdravlje bolesnih i Utočište grješnika,
Sinovskom se ljubavlju povjeravamo tvojem moćnom zagovoru te pomalo  zabrinuti i prestrašeni, ponovno te molimo svrni svoj pogled na nas.
Molimo posebno za sve bolesnike, njihovu rodbinu i sve koji su im blizu.
Molimo za zdravstveno osoblje da im Gospodin udijeli potrebno snagu. Molimo i za sve odgovorne u društvu da im svjetlo Duha Svetoga bude snaga u donošenju odluka za naš život.
Majko milosrđa i Odvjetnice naša, svrni svoj pogled,
Ne odbij nam molbe u potrebama našim,
Nego nas od svih pogibelji uvijek oslobodi.
O blaga, o mila, o slatka Djevice Marijo. 
Amen.

 
 

Prije završnoga blagoslova Kardinalu se, uime redovničke i župne zajednice te hodočasnika koji dolaze u ovu duhovnu oazu grada Zagreba kako bi našli svoj duhovni mir i okrepu, zahvalio župnik i upravitelj svetišta o. Antonio-Mario Čirko. On je također istaknuo trenutnu stvarnost života u posebnome vremenu koje, kako je rekao, uči koliko je Bog velik i kako čovjeka nikada ne napušta zbog čega se je i prijenos misnoga slavlja mogao pratiti putem aplikacije Majka Božja Remetska, Facebook stranice Župa Remeteinternetske stranice Župe Remete te u programu Hrvatskoga katoličkog radija. O. Čirko ukratko je podsjetio i na teška oštećenja u svetištu prouzrokovana potresom 22. ožujka ove godine koja nisu spriječila slavlja svetih misa i zajedništvo jer Crkvu, naglasio je, ne čine građevine nego ljudi. – Sve se može obnoviti i izaći na dobro. Pandemija, potresi, poplave, gubitak radnih mjesta, nesigurna budućnost mnoge su ljude ostavili u strahu i zabrinutosti. Iz ovoga svetišta Zagovornice Hrvatske i tako posebnoga naslova Ljekarna Nebeska Marija nas ohrabruje: Bit će sve dobro! – kazao je o. Čirko. Zaželjevši da remetsko svetište bude mjesto duhovnoga i tjelesnoga ozdravljenja, zahvalu Kardinalu na njegovome dolasku zaključio je riječima: – Bogu zahvaljujemo na daru zajedništva i ohrabrenja koje vi kao naš pastir predstavljate i svojom prisutnošću s nama potvrđujete. –

 
Zahvalivši o. Čirku, Kardinal se je nadovezao na njegove riječi te vjernicima poručio: – Braćo i sestre, prolazimo kroz razna iskušenja. Ali, kako nas Svjetlo Riječi Božje uči i kako je više puta i spomenuto, iskušenja otvaraju neka nova vrata. A sigurno je jedno; da je sigurnost samo u Bogu. Stoga, sve svoje potrebe i molitve prinesimo pred Boga. Povjerimo ih Mariji s uvjerenjem da će Bog uslišiti naše molbe onako kako to on i njegova volja odredi. S tim raspoloženje smo slavili i ovu svetu misu. Svatko s onim što nosi u svome srcu. Možda je i najteže danas to što nas je na neki način potisnuo strah. Neko dijeljenje. Bog je osloboditelj od straha i Bog stvara zajedništvo. Molimo Boga da nas oslobodi od svakoga zla. –
 

Svetište Majke Božje Remetske od 17. stoljeća službeno se zove Zagovornica Hrvatske. Zbog čudesnih uslišenja koja su kroz povijest razglasila remetsku crkvu i Gospin lik, prozvano je i Ljekarna nebeska. Budući da je Kardinalova želja da remetsko svetište za grad Zagreb i Nadbiskupiju bude, kao posebno utočište kod nebeske Majke, mjesto okupljanja bolesnih, od prošle je godine, kada ga je Kardinal na blagdan Gospe od zdravlja pastirski pohodio, počela tradicija Kardinalova pohoda svetištu čiji naslov sažima poruku ohrabrenja. Remetsko svetište ujedno je i jedno od najstarijih marijanskih svetišta Lijepe Naše te zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr