Pismo zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, svećenicima župnicima Zagrebačke nadbiskupije u kojem ih opetovano moli da u svoju župu radi pomoći i uzdržavanja prime izbjeglog slovenskog svećenika, 5. srpnja 1941.


Nadbiskupski duhovni stol
u Zagrebu


Velečasni gospodine!

U našu je nadbiskupiju došlo već preko osamdeset svećenika, koji su morali ostaviti Sloveniju. Ovih dana ih dolazi konačno još preko četiri stotine. Mole nas za komad kruha i za krov. Stavljaju nam na raspolaganje svoje dragocjene svećeničke snage i riznicu po­klada darova sv. reda, kojima po milosti Duha Svetoga raspolažu.

Ako za ikoga to za njih vrijedi, da nam preko njih Isus u prilici skrajnjega siromaha kuca na vrata i srce. Mi smo skloni, da u njihovu dolasku gledamo osobiti pohod Božji. Mislim, da je to ispravno raspoloženje, koje treba da i svećenici goje i pokažu prema njima.

Želim, a i oni žele, da se što prije smire kao suradnici i pomoćnici župnicima po našim većim župama. Sa svjetovnim oblastima je uređeno sve, što je za to bilo potrebno. Mnogi od njih već prilično znaju hrvatski, a uz dobru volju, nadam se, da će se brzo u svakom pogledu snaći u novoj okolini, kuda dolaze, pa će tako biti po malo na potpunu pomoć župnicima. Oni će biti zadovoljni da dobiju najnužnije za život - stan i hranu, a uz to možda još kakvu malenkost (intencije) za odijelo.

Radi silnog pomanjkanja svećenstva i velikih župa duhovna pastva ni uz zaista požrtvovne napore vrijednih naših svećenika ni izdaleka ne pokriva potrebe, a pogotovo ne može odgovarati zahtjevima moderne pastoracije. S te strane dolazak te braće svećenika na naše župe nadam se biti će od velike koristi i za narod i za preokupirano svećenstvo.

Uvjeren sam, da samo intenzivan rad svećenstva može spasiti naš narod od bezdana moralne propasti u koji je stao da se ruši, a za takav intenzivan rad bismo trebali i dvostruko i trostruko veći broj svećenstva (u poredbi s drugim narodima).

Ovih ću dana i k Vama poslati jednoga od ovih svećenika, pa se nadam, da ćete ga rado i bratski primiti kao svoga suradnika i pomoćnika. Molim Vas, da se u duhu stavite u njegov bijedni položaj, i da time u Vama izazvani osjećaj svlada sve eventualne poteškoće, koje bi Vam radi primitka njegova uskrsle u duši, a ja bih uz najbolju volju teško mogao razumjeti slučaj, da ne nađem kod svoga svećenstva potpuno razumijevanje u toj stvari.

Siguran sam, da će Gospod Bog obilno blagosloviti naše nastojanje, da primimo Njegove pomazanike u njihovim preteškim časovima!

U Zagrebu, dne 5. srpnja 1941.
Dr. Alojzije Stepinac, nadbiskup[1]
 

 


[1] NDS, Predmetni spisi, Slovenski svećenici 9, Odgovori župnika na Okružnicu od 5. VII.; 12. V; 29.XI.1941. u vezi primanja slovenskih svećenika, str. 2.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr