HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.01.2024.

Zagrebačke klape održale božićni koncert u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca

Božićni koncert zagrebačkih klapa održan je posljednjega dana božićnog vremena, na blagdan Krštenja Gospodinova, u nedjelju 7. siječnja 2024., nakon večernje mise u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na zagrebačkom Kaptolu.

 
Koncert su organizirali Zaklada „Anamarija Carević“ i Zagrebački klapski ciklus. Najavljujući koncert na kraju mise, rektor zagrebačke katedrale mons. Zlatko Koren rekao je da je na hrvatskom jugu običaj na kraju božićnog vremena otpjevati po jedan stih svih božićnih popijevki što će na neki način učiniti i zagrebačke klape.

Na početku koncerta, u ime organizatora, Ivana Pavlović Mišetić voditeljica ureda Zaklade „Anamarija Carević“ i članica Klape „Ćakulone“ rekla je da koncert ima dobrotvorni karakter –  za obnovu bazilike Presvetoga Srca Isusova i izgradnju Pastoralnog centra „Anamarija Carević“.

Podsjetila je da je glavni cilj i svrha Zaklade „Anamarija Carević“ obnova bazilike i izgradnja pastoralnog centra, što je dugotrajan proces, te se donacije skupljaju cijele godine, kadgod su to donatori u mogućnosti, a skupljat će se godinama. Stoga je zahvalila domaćinima za ustupanje prostora, tim više što je i zagrebačka katedrala zatvorena radi obnove.



Na koncertu su nastupile klape „Banderija“, „Cesarice“, „Ćakulone“, „Euterpa“, „Figurin, „Lugarin“, „Oželanda“, „Poj“, „Prvi komin Snježanin“, „Sagena“, „Sorelo“ i „Sv. Ante“. Izvedene su 23, uglavnom narodne božićne popijevke i kolende. Koncert je bio svojevrsni glazbeni album s pjesmama iz svih hrvatskih krajeva.

Zagrebačke klape su čuvarice nematerijalne kulturne baštine, te je cijeli program izveden a-capella izričajem koji je kao klapsko pjevanje zaštitio UNESCO.

Publika je ispunila Bogoslužni prostor, tako da nije bilo dovoljno sjedećih mjesta pa je dio slušateljstva stajao tijekom cijelog koncerta.


 
„Pjevati pod budnim okom Stepinca s jedne strane, raspelom iza leđa, publikom ispred sebe, a jaslicama sa strane bilo je neopisivo. Cijela atmosfera s koncerta podsjetila je na ona stara vremena prije pandemije, kada se crkvi nije vidjelo kraja od zainteresiranog broja slušača, kada se koncert pratio zainteresirano i u tišini, s dugotrajnim i razdraganim aplauzom. Izostala je zajednička pjesma, što je bilo teško i zamisliti, ali ispravit ćemo tu grešku dogodine“, rekla je Pavlović Mišetić.

IKA/Foto: Zaklada „Anamarija Carević“
Ispišite stranicu: