HR

Aktualnosti

Objavljeno: 24.09.2023.

Obilježena 150. obljetnica izlaženja Glasnika sv. Josipa

U Zagrebu u petak 22. rujna obilježena je 150. obljetnica izlaženja Glasnika svetog Josipa misnim slavljem za vrijeme susreta sestara predstojnica u provinciji Presvetog Srca Isusova i Marijina Družbe sestara Služavki Malog Isusa.



Prvi dio programa protekao je u duhu obilježavanja 150 godina izlaženja Glasnika sv. Josipa, za što je zaslužan utemeljitelj Družbe sestara Služavki Malog Isusa sluga Božji Josip Stadler. Susret je započeo euharistijskim slavljem kod sestara milosrdnica u crkvi sv. Vinka Paulskog u Frankopanskoj ulici u Zagrebu, a predslavitelj je bio mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu i glavni urednik Glasnika svetog Josipa. Mons. Sente je u propovijedi progovorio o sluzi Božjem Josipu Stadleru, kao prvom utemeljitelju i glavnom uredniku Glasnika sv. Josipa. U svjetlu dnevne Božje riječi tumačio je kako i redovnice trebaju nastojati bdjeti nad svojim narodom koji im je povjeren. "Upravo spomenute žene iz Lukina evanđelja koje su uz apostole slijedile Isusa, posluživale i pomagale dobar su primjer ondašnjim i današnjim redovnicama. Sestre milosrdnice koje su u svojoj tiskari izdavale Glasnik svetog Josipa te sestre Služavke Malog Isusa koje i danas pomažu u izlaženju Glasnika dobar su primjer kako se ni danas ne smijemo umoriti čuvati istinsku vjeru te se brinuti za duhovni i materijalni napredak bližnjih. Bogu hvala, brigom mons. Marijana Radanovića Glasnik svetog Josipa obnovljen je 1984. godine i izlazi i danas te ima svoje pretplatnike u Europi, Americi i Australiji", kazao je mons. Sente.

Poslije misnog slavlja uslijedilo je kratko predavanje dr. sc. Agneze Szabo o Josipu Stadleru i njegovom zalaganju za izdavaštvo Glasnika svetog Josipa. Predavanje je održano u zgradi u kojoj je nekoć bila tiskara, u kojoj je između ostalih knjiga tiskan i Glasnik svetog Josipa sve do 1945. kada ga je ondašnja komunistička vlast zabranila. Poslije izlaganja sudionici susreta imali su mogućnost razgledavati prve brojeve Glasnika svetog Josipa što ih čuvaju sestre milosrdnice u svojem arhivu. Sve to je omogućila s. Barbara Vučina, provincijska glavarica sestara milosrdnica. Dr. sc. Agneza Szabo u svojem je izlaganju istaknula kako se Stadler nije bavio samo redovnim poslovima, "već je vazda mislio i radio kako bi živa vjera Kristova sve više ogrijavala srca našem siromašnom puku, i kako bi se sve više u njivu Gospodnju pribralo vrijednih poslenika." Za ove svrhe pokrenuo je Stadler list za katolički puk pod imenom Glasnik svetog Josipa u kojem je tumačio narodu značenje vjere i potrebe kršćanskog morala, ali jednostavno i razgovijetno, da bi ga svako mogao razumjeti. Prije odlaska u Sarajevo dr. Josip Stadler napisao je oproštajno pismo čitateljima Glasnika svetog Josipa. U tom pismu 'Na razstanku' piše: „Kad se prijatelj s prijateljem dijeli, običavaju im dati nešto za uspomenu, ali se ona ne sastoji toliko u materijalnim darovima, koliko u uputama, odnosno u prijateljskim riječima. Darovi mogu i ne stati, ali prijateljske riječi, ne može vam nitko nikada iz srca uzeti. A da ti sve to olakšam, izabrao sam sv. Josipa za zaštitnika, da on svojim zagovorom kod Boga isposluje, da se sve što je dobro u srcu ukorijeni i zlo ukloni.“



Pod vodstvom domaćina i inicijatora susreta provincijske glavarice s. M. Emanuele Pečnik nastavljen je popodnevni program u samostan Antunovac okruglim stolom na aktualne teme iz života Provincije. Susretu je nazočilo devet sestara predstojnica: s. M. Jelena Burić iz samostana Betlehem - Zagreb, s. M. Petra Marjanović iz samostana sv. Ivana Krstitelja - Samobor, s. Marija Kiš iz samostana Marijin Dom - Vinkovci, s. M. Valerija Sakač iz samostan sv. Nikole Tavelića - Krašić, s. M. Katarina Penić Sirak iz samostana Kraljice Sv. Krunice - Pitomača, s. M. Kristina Maslać iz samostana sv. Josipa – Kloštar Podravski, s. M. Imakulata Lukač iz zajednice Stenjevec - Zagreb, s. M. Marina Perčić iz zajednice u Vojnom ordinarijatu - Zagreb i s. M. Marina Dugalija iz samostana Antunovac - Zagreb. Cjelodnevnom susretu nazočila je vrhovna glavarica s. Marija Banić i sestre iz provincijskog vijeća.

Okrugli stol animirala je s. M. Emanuela Pečnik, provincijska glavarica, iznijevši godišnje izvješće o životu Provincije. Uslijedila su kratka izvješća pročelnica Vijeća koja pomažu Provincijskoj upravi animirati život Provincije: Vijeće za početni odgoj, Vijeće za duhovnost i promicanje baštine o. Utemeljitelja, Vijeće za apostolat zvanja, Vijeće za DPMI i Ekonomsko vijeće. U drugom dijelu Okruglog stola, s. M. Emanuela Pečnik, provincijska glavarica zajedno s pročelnicama Vijeća, svim sestrama predstojnicama dala je određene smjernice za bolju duhovnu animaciju života naših zajednica. S obzirom na pripremu 50. godišnjice posvete Družbe Presvetom Srcu Isusovu pozvala je sve zajednice na duhovni hod kroz veliku Devetnicu Srcu Isusovu (kroz devet prvih petaka počevši s rujnom 2023. do svibnja 2024.) pod geslom 'U Srcu Isusovu učimo poznavati Boga i poznavati sebe' (Sl. B. Josip Stadler).

s. M. Marina Dugalija
Ispišite stranicu: