Predstavljene Stepinčeve "Katehetske propovijedi" i "Poruke Stepinčeva groba"

9.2.2015.Na uočnicu spomendana bl. Alojzija Stepinca u ponedjeljak 9. veljače u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu predstavljena su nova izdanja Postulature bl. Alojzija Stepinca. Riječ je o blaženikovim "Katehetskim propovijedima" objavljenim u dva sveska te knjizi "Poruke Stepinčeva groba" autora postulatora mons. dr. Jurja Batelje.

Uvodeći u predstavljanje, dr. Tanja Baran podsjetila je da je prvo izdanje "Katehetskih propovijedi" koje je bl. Alojzije Stepinac sastavio i izgovorio za vrijeme sužanjstva u Krašiću objavio Nadbiskupski duhovni stol u Zagrebu godine 1956. brigom mons. Nikole Borića. No, iz opreza bez imena autora. Zbog toga se taj vrijedni katehetski priručnik u literaturi navodi kao djelo "anonimnog pisca". Predgovor ovom novom izdanju napisao je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.Predstavljajući "Katehetske propovijedi", njih 140, dr. s. Tea Filipović rekla je da su Stepinčeve katehetske propovijedi važne prije svega kao svjedočanstvo njegove svijesti i odgovornosti, zauzetosti za prenošenje i učvršćivanje vjere povjerenih mu vjernika u novonastalim društvenim okolnostima. Ujedno odražavaju nastojanje da se pomogne svećenicima i kršćanskim roditeljima u izvršavanju njihove katehetske zadaće te da ih osokoli kako bi ju što revnije ostvarivali. U njima se prepoznaje povezanost između vjerovanja, življenja i naviještanja samog autora, povezanost bez koje je nezamisliv bilo koji oblik opsluživanja Riječi u Crkvi, pojasnila je. Govoreći o sadržaju, istaknula je kako su propovijedi podijeljene u tri velike cjeline: Bog, Krist, Crkva, s dodatkom koji sadržava katehetsku pouku za pripremanje djece za ispovijed, pričest i potvrdu.Već iz temeljne strukture vidljiva je piramidalna ekleziologija. Njezina aktualnost potencirana je društveno-političkim promjenama dolaskom na vlast komunističke partije koja je isključivanjem vjeronauka iz škole i vjere iz javnoga života, te nametanjem marksističko-ateističkog svjetonazora nastojala oslabiti, a onda postupno iskorijeniti utjecaj vjere na život građana. U takvim okolnostima nadbiskup Stepinac želi učvrstiti vjernike u vjeri, ohrabriti ih, odgovoriti na izazove i prigovore protivnika. Stoga izlaže katolički nauk u dijalogu s poteškoćama, pitanjima, sumnjama koje vjernicima nameću društvene i političke prilike, potkopavanja samih temelja vjere. Izlaganje pojedinih tema u službi je oblikovanja kršćanskog svjetonazora, zaokruživanja i upamćivanja sadržaja, te iznad svega u službi poticaja na prianjanje uz Krista i Crkvu, te na život u vjeri. On potiče na nasljedovanje biblijskih uzora vjere, često donosi primjere svetaca iz povijesti Crkve, iz života suvremenih kršćana u različitim krajevima svijeta, vješto ih ugrađujući u pojedine teme i sadržaje.

Kardinalov odnos prema teologiji, katehezi vremena i okruženja potiče nas na propitkivanje razvoja uloge teologije u Hrvatskoj danas: koliko je profilirana, koliko je kadra oblikovati navještaj Božje riječi naspram pitanja čovjeka, društva i svijeta danas, rekla je dr. Filipović.
Nadovezujući se na dr. Filipović, priređivač "Katehetskih propovijedi", mons. Batelja istaknuo je da je ovo djelo objavio na poticaj brojnih studenata Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su slušali kolegij "Važnost kateheze u nauku i pastoralnom radu bl. Alojzija Stepinca".Ova zbirka donosi ne samo Stepinčev nauk o istinama vjere, nego su one nastale u vrijeme progona Crkve čija je žrtva bio i on sam, pa mnoge propovijedi uključuju i njegovo iskustvo tamnice, pojasnio je.
Potom je mons. Batelja predstavio knjigu "Poruke Stepinčeva groba" koja riječju i slikom prikazuje okolnosti ukopa bl. Stepinca u zagrebačkoj katedrali te značenje njegova novoga groba u kojem njegovi zemni ostaci od 9. lipnja 1997. godine čekaju uskrsnuće. Podsjetio je kako je prva knjižica "Novi grob sluge Božjega Alojzija Stepinca" objavljena 1997. godine pred njegovo proglašenje blaženim, a ova se, izrazio je nadu, objavljuje pred njegovo proglašenje svetim.

Akademik Ante Stamać, višegodišnji suradnik i lektor u Postulaturi bl. Alojzija Stepinca, kratko je predstavio vlastiti doživljaj Stepinčevih "Katehetskih propovijedi". U glazbenom dijelu programa sudjelovali su KUD "Lipa" iz Slavetića te bogoslovi Kristijan Tušek i Robert Jakica. (IKA/TUZG)

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr