HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.02.2020.

Biskup mons. dr. Ratko Perić predvodio euharistijsko slavlje blagdana bl. Alojzija Stepinca u Krašiću



POSLUŠAJTE HOMILIJU BISKUPA PERIĆA

HOMILIJA BISKUPA PERIĆA (tekst)

FOTOGALERIJA

Na 60. obljetnicu mučeničke smrti blaženog Alojzija Stepinca, 10. veljače 2020. godine u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću, euharistijsko slavlje predvodio je mons. dr. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski u koncelebraciji s mons. Jurjem Jezerincem, vojnim biskupom u miru, mons. dr. Jurjom Bateljom, generalnim postulatorom za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije, domaćim župnikom vlč. Ivanom Vučakom te više od pedeset svećenika i više stotina vjernika, župljana i hodočasnika.

Na početku slavlja sve je okupljene, a posebno biskupa Perića pozdravio upravitelj župe vlč. Ivan Vučak izrazivši radost zbog slavlja za koje se župa, ali i više od deset tisuća hodočasnika pripremala kroz devetnicu.



Biskup Perić u homiliji je podsjetio na događaje "od 10. do 13. veljače 1960. godine tj. od Stepinčeve smrti u župnoj kući u Krašiću do sprovodne mise u katedrali u Zagrebu."

“Sve se odvijalo prema scenariju Svevišnjega Boga koji”, kako je rekao na početku propovijedi biskup Perić, “nikada ne čini pogrješaka u koracima. Dok je Stepinac u svemu svom životu i u trenutku smrti svjedočio da nas je Bog iz ljubavi stvorio, da nas očinski uzdržava na zemlji uz našu suradnju i da će nas suditi po djelima našim, bezbožni su se komunisti sami zapetljavali u šiblju svoje nevjere niječući Boga Stvoritelja, uzdržavatelja i sudca.”



Biskup Perić podsjetio je na posljednji dan krašićkoga zatočeništva kardinala Stepinca. “Nakon što je osjetio da mu se bliži dan odlaska s ovoga svijeta, na kojem je dobar boj bio, trku završio i vjeru očuvao, obavio je sve po crkvenom redu: najprije opću životu ispovijed pred župnikom Vranekovićem, zatim je zamolio apostolski blagoslov i sakrament bolesničkog pomazanja. U nazočnosti svoje rođene sestre Josipe, dvojice svećenika Josipa – Vranekovića i Šimeckoga – te pet sestara Služavki Maloga Isusa, pobožno se posljednji put pričestio.”

Opisujući posljednje sate života blaženika, biskup Perić naglašava kako je Alozije Stepinac bio vidno radostan. “U 14 sati zamolio je svijeću, blagoslovljenu na Svijećnicu, i držao je u ruci, a pogledao u Gospinu sliku na zidu. U 14.15 čuše se riječi: Fiat voluntas tua – Budi volja tvoja. I predade duh Bogu od kojega ga je i primio 62 godine prije toga. Tako pravednici umiru u miru, nepostiđene nade ulazeći u Ljubav koja ne prestaje.”



Iako komunističke vlasti nisi dopuštale pokop u zagrebačkoj katedrali, tijelo kardinala Stepinca tamo je pokopano 13. veljače.

U Krašiću je Stepinac boravio 8 godina, 2 mjeseca i 5 dana, istaknuo je biskup Perić prisjećajući se i mnogih manje poznatih povijesnih činjenica iz tih dana, pa i teške nesreće kardinala Franza Königa, Stepinčevog kolege iz Rima, koji je 13. veljače dolazio iz Beča na ispraćaj u kojem je sudjelovalo 16 biskupa, oko 500 svećenika, 180 bogoslova i 430 sjemeništaraca.



“Zahvalni smo Bogu koji je krjepostima vjere, nade i ljubavi oblikovao miljenika po srcu svome, koji se uvijek čiste savjesti zauzimao za proslavu imena Isusova, za dobro Crkve i svoga naroda. Zato nam i može pomoći da izađemo iz iz tolikih lutanja i krivih koraka na pravi put Božji”, zaključio je propovijed mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić.



Prije završnog blagoslova vlč. Vučak zahvalio je predvoditelju slavlja biskupu Periću, biskupu Jezerincu, mons. Batelji, svim svećenicima i okupljenim vjernicima na slavlju. Predstavio je ukratko i rodoslovno stablo bl. Alojzija Stepinca izrađeno za ovu prigodu i koje će biti izloženo u Spomen domu nakon obnove. 



Kao znak zahvale za predslavljenje euharistijskim slavljem, vlč. Vučak darovao je biskupu Periću bistu bl. Alojzija Stepinca. Također, vlč. Vučak darovao je bistu bl. Alojzija Stepinca i prisutnom predsjedniku Vlade Republike Hrvatske g. Andreju Plenkoviću koji je uz Predsjednika Hrvatskog sabora, Potpredsjednike i Ministre Vlade te Saborske zastupnike također prisustvovao slavlju.



Po završetku euharistijskog slavlja kojeg je pjevanjem animirao Župni zbor, Predsjednik Vlade RH u prisustvu Predsjednika Hrvatskog sabora, položio je vijenac ispred kipa bl. Alojzija Stepinca pred župnom crkvom. (IKA/TUZG)







 


Ispišite stranicu: