Isus poziva, Marija odgaja

10.10.2014.Mjesec listopad, kao i mjesec svibanj, posvećen je našoj nebeskoj Majci. O marijanskoj pobožnosti, krunici kao važnom dijelu vjerničkog života i bl. Alojziju Stepincu kao velikom štovatelju Blažene Djevice Marije govori p. Izidor Jedvaj, isusovac iz zagrebačke Palmotićeve ulice i član Svećeničkog marijanskog pokreta.

1. Nalazimo se u mjesecu listopadu, neki kažu u „mjesecu krunice“. Što on znači za vjernike? Zašto je uz svibanj posvećen Mariji?

Mjesec svibanj posvećen je Mariji jer je Marija Majka, a svibanj je mjesec cvijeća. Običaj je da djeca majkama daruju cvijeće pa tako i mi, duhovna djeca naše nebeske Majke, poklanjamo Mariji cvijeće svojih dobrih djela, svojih molitava, svojih pjesama, svojih pobožnosti. Tradicija listopadskih pobožnosti prema Mariji seže u 1571. godinu. Te godine, 7. listopada, mala i bitno slabija kršćanska vojska sukobila se s turskim brodovljem kod Lepanta, u blizini Grčke.

Papa Pio V. pozvao je tada cijeli svijet na molitvu krunice i upravo je ona učinilo čudo – kršćanska mornarica je pobijedila i time je spašena Europa. To je bio direktni zahvat Majke Božje i zato je papa Pio V. odredio blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice 7. listopada. Dakako da se onda cijeli listopad posvetio krunici i Majci Božjoj jer je krunica silno sredstvo i bogatstvo naše Katoličke crkve. Stepinac je dobro rekao: „Molite krunicu da vam bude osobna karta u trenutku kada budete prelazili s ovoga svijeta.“

2. Pobožnost prema Mariji duboko je ukorijenjena u naš hrvatski identitet. Čime to Marija privlači? Otkud tolika privrženost?

Kaže se da su Hrvati, uz Irce, Meksikance i Poljake „najmarijanskiji“ narod. Zašto je to ušlo u naš narod teško je reći, ali je činjenica da je prva katedrala u hrvatskom narodu, Splitska katedrala, bila posvećena Marijinu Uznesenju. Još je tada počelo širenje pobožnosti prema Presvetoj Djevici. Zašto? Jer je Marija poznata kao silna zagovornica na nebu, a mi Hrvati smo kroz cijelu povijest na vjetrometini svjetova, stoga ne čudi da je Marija kao Majka potrebna kao i svaka majka svojoj djeci.

3. Netko je jednom rekao da se boji za svećenika koji ne štuje Majku Mariju. Slažete li se s tim? Kakvo je značenje Marije u životu svećenika? Po čemu je taj odnos poseban?

Svi smo mi djeca. Mi svećenici, biskupi pa i pape su djeca. Marija je prvo majka vječnog velikog svećenika Isusa Krista, a svaki se svećenik uključuje u tajnu Kristova svećeništva. Dakle, ako je Marija odgajala velikog svećenika za žrtvu i za kalvariju, jasno je da će ona znati odgajati svakog svećenika u duhu Isusa Krista da bude ono što Isus od njega traži. U tome je bit. Blažena Djevica Marija u jednoj je objavi rekla: „Moj sin izabire, a ja odgajam.“ I to je tako, Isus izabire svećenike, a Marija ih odgaja.4. Na tom tragu, neki su se svećenici udružili u Svećenički marijanski pokret. O čemu se točno radi? Povijest pokreta? Smisao inicijative i Svećenički marijanski pokret u Hrvatskoj?

Sve je počelo 28. svibnja 1972. u Fatimi. Don Stefano Gobbi, duhovni otac Svećeničkog marijanskog pokreta stajao je pred kapelom ukazanja gdje mu je Gospa počela govoriti. On se uplašio, na što mu je Majka rekla: „Ne boj se, ja sam ta koja ti govori. Želim preko tebe osnovati jedno djelo koje će biti velika pomoć Crkvi za buduća vremena.“ Gospa u Svećeničkom marijanskom pokretu traži tri stvari: posvetu i predanje njezinu Bezgrešnom Srcu, ljubav prema papi i širenje pobožnosti prema Srcu Marijinu među vjernicima.

Marijanski pokret je priznat od Crkve (u srpnju 2013, op.a.), ali to nije neka organizacija nego jedna inicijativa koja želi učiniti što je moguće više dobra Crkvi, vlastitim životom molitvom i žrtvom. Pokret u Hrvatskoj djeluje jako skromno i broji svega 60-ak svećenika.

5. U tijeku je Sinoda o pastoralnim izazovima vezanim uz obitelj u kontekstu nove evangelizacije. Papa Franjo je nedavno rekao da nismo siročad jer imamo Majku Mariju, a kardinal Bozanić je također pozvao da se u godišnji plan obitelji uvrsti zajedničko hodočašće u jedno od marijanskih svetišta. Zašto se toliko ističe naklonost vjerničkih obitelji prema Mariji? Što Marija unosi u obitelji?

Što naše majke unose u obitelj? Majke unose jedinstvo, ljubav, one moraju biti sunce obitelji. Ako to nisu onda su djeca žalosna, onda su razasuta, nisu sretna. Ljubav Marijina Srca, kako je rekao sv. Ivan Marija Vianney, veća je od ljubavi svih majki. Ona kao Bogorodica, kao Kraljica neba i zemlje i Majka Crkve ima veliku moć. Stoga nije čudno da naši pastiri pozivaju vjernike da štuju Mariju kao zagovornicu i kao svoju Majku.

6. Mnogi su sveci tijekom povijesti naglašavali snagu molitve krunice. S druge pak strane, neki će ljudi reći da je ona obično blebetanje. Zašto je nužno da krunica bude dio vjerničkog života?

Krunica je lanac ljubavi. No potrebno je prvo vidjeti od čega se ona sastoji. Krunica se sastoji od Apostolskog vjerovanja - skupa naše katoličke istine, molitve „Očenaš“, molitve koju nas je sam Isus Krist naučio, molitve „Zdravomarijo“ koju nam je navijestilo Presveto Trojstvo. Doduše, drugi dio molitve je nadodala Crkva. Zatim Slava Ocu i naposljetku ona prekrasna molitva iz Fatime: „O, moj Isuse…“

I sad se ja pitam kako netko može reći da je to blebetanje. Molitva krunice može biti blebetanje, ali ona mora biti molitva srca, molitva duše, molitva sabranosti. Krunica je molitva koja okuplja obitelj i zato je blagopokojni kardinal Franjo Kuharić često govorio da obitelj koja ne moli krunicu nije sretna obitelj. Krunica je vrlo ponizna molitva, dok je sotona oholica i prkosnik Božji. Upravo zato je Blažena Djevica Marija prvi neprijatelj sotone, a njezina krunica čuva od zla, grijeha i mnogih napasti. Ona je sukus Evanđelja.

7. Bl. Alojzije Stepinac bio je veliki štovatelj Blažene Djevice Marije. Prigodom proslave 250. obljetnice pronalaska čudotvornog kipa Majke Božje u Mariji Bistrici rekao je: „Što budemo više istinski i duboko ljubili Mariju, koliko budemo više za Mariju živjeli - toliko više će i u nama biti, živjeti i rasti Isus Krist.“ Vaša poruka za kraj u svjetlu Stepinčevih riječi i pobožnosti prema Mariji u današnjem vremenu.

Kad čovjek čita govore blaženog kardinala Alojzija Stepinca, odmah uočava da je on bio čovjek molitve koji je prštao od ljubavi i zanosa za Boga i hrvatski narod. Danas, uoči njegove kanonizacije postoji mnogo protivnosti da se to ne dogodi, no moramo ustrajati i još žarkije moliti. Marijanska pobožnost kod nas je još uvijek, hvala Bogu, velika.

Svećenici shvaćaju da je ljubav prema Mariji put da održe stada na okupu i da ono ide naprijed na duhovnom planu.

Kuharić je često ponavljao da ljubav prema Mariji uvijek pojačava ljubav prema Isusu Kristu. Ne možemo mi ljubiti Krista a da ne ljubimo Mariju, i obrnuto.

Razgovarao i fotografirao: Davor Trbušić

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr