HR

Aktualnosti

Objavljeno: 28.10.2018.

Proslava 400. obljetnice djelovanja kapucina u Zagrebu


U zagrebačkoj Dubravi, u Župi sv. Leopolda Bogdana Mandića, svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić proslavljena je 400. obljetnica djelovanja kapucina u Zagrebu.



Na početku slavlja okupljene je pozdravio provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević zahvalivši kardinalu Bozaniću što je želio predvoditi ovaj svečani Jubilej te izraziti svoju blizinu kapucinskoj zajednici i uputiti svoju pastirsku riječ.

Govoreći o ponovnom dolasku kapucina u Zagreb nakon što su prisilno napustili grad 1788. godine fra Jure je istaknuo da je to bila želja bl. Alojzija Stepinca, koji je smatrao da će upravo siromašni kapucini najbolje razumjeti siromašni narod zagrebačke periferije.

Fra Jure je podsjetio nazočne na dolazak relikvija sv. Leopolda Bogdana Mandića u travnju 2016. godine u Zagreb te na riječi kardinala Bozanića koji je kazao da je tih dana hrvatski narod pokazao svoju katoličku dušu.



U uvodu u euharistijsko slavlje u kojem su koncelebrirali provincijali redovničkih zajednica te drugi svećenici, kardinal Bozanić rekao je okupljenima da 400. obljetnica djelovanja kapucina u Zagrebu poziva na uzdizanje hvale Svevišnjem Bogu. „Ovdje smo kako bismo zahvalili Gospodinu za sve što je učinio po redovnicima ocima kapucinima u Hrvatskoj. Zahvalimo stoga na daru kapucina“, naznačio je u svom uvodu u misno slavlje Nadbiskup.

Na početku svoje homilije Uzoriti je istaknuo da je današnja proslava čin vjere i otajstva navještaja Božje riječi i slavlja sakrementa euharistije po kojem vjernici ulaze u zajedništvo s Isusom. „Mi smo došli ovamo da zahvalimo Bogu, ali i da slušamo Riječ Božju te stoga dopustimo toj Riječi da nas vodi“, rekao je Kardinal.

Tumačeći evanđeoski odlomak tridesete nedjelje kroz godinu kardinal Bozanić istaknuo je da se svaki vjernik može prepoznati u liku slijepog prosjaka Bartimeja. „On je bio slijepi prosjak. Nije vidio perspektivu. Nije vidio obzorje i smisao svoga života. Oko njega bilo je mnoštvo koje ga je ušutkivalo dok je vapio za Isusom. Mnoštvo koje je htjelo da se pomiri sa svojom situacijom. I da prihvati da za njega nema izlaza“, naznačio je Kardinal. Radi se o mentalitetu koji tvrdi da nema perspektive i širi beznađe, da je stanje bezizlazno. „Možda smo i mi dio takvog mnoštva koje ne vidi izlaz, smisao, koje ne vidi svjetlo“, upitao je okupljene Kardinal.



Uzoriti je istaknuo da čovjek u životu često doživljava vlastitu sljepoću te da je nužno približiti se Isusu, poput slijepog prosjaka Bartimeja, i zamoliti ga da otvori oči i perspektivu. „Isusovi pratioci su htjeli da Bartimej zašuti, ali Isus je suprotno reagirao. Rekao je 'neka dođe k meni'. Zatim su se i oni koji su ga željeli ušutkati promijenili te mu javili da ga Isus želi susresti“, naglasio je Kardinal.  

„Četiri glagola sažimlju današnji evanđeoski odlomak: slušati, izaći, otvoriti se i slijediti“, istaknuo je Uzoriti. Zaustavivši se na liku Bartimeja, Nadbiskup je naglasio da taj slijepi prosjak čuje da Isus prolazi, ali da je i otvoren glasu koji mu govori u nutrini. Slušajući nutarnju potrebu svoga srca prihvatio je Isusov poziv i zato je izašao iz sebe. „Valja nam izaći, ne pomiriti se, ne vjerovati da rješenja nema“, istaknuo je Kardinal.

Bartimejevo raspoloženje posebno se očituje u tome da „on baci sa sebe ogrtač, skoči i dođe Isusu“, nastavio je Kardinal. Kad je čuo da Isus prolazi, Bartimej je bacio ogrtač, simbol onoga što ga je vezivalo. „Izašao je iz onog starog svijeta i došao Isusu“.



Osvrćući se na život čovjeka današnjice kardinal Bozanić rekao je da je on često zatvoren u svoje slijepilo. „Mislimo da nije moguće drugačije. Uvjeravaju nas da je sve crno, naopako, i to počinjemo prihvaćati, vjerovati, zatvarati se i omatati ogrtačem. Ali nas Isus zove i otvara nam nove horizonte. Ne možemo reći da je slijepac dobio rješenja za sva svoja pitanja, ali je sve počeo gledati drugim očima. Očima vjere koja su sposobna, ne samo vidjeti nego i nasljedovati. Slijediti Isusa i na taj način mijenjati svijet. To je Evanđelje. To je naša vjera. Nema bezizlaznih situacija. Ali je potrebno osluškivati, ustati se, susresti se, i slijediti Gospodina“, istaknuo je Uzoriti.

Spominjući se stoljetne kapucinske prisutnosti u Zagrebu Nadbiskup je naglasio da su braća kapucini nastojali slijediti Isusa kroz svijetli primjer svoga služenja. „Ima puno demona. A jedan je demon vladanja. Upravo je to suprotno od onoga što nam govori Isus. Molimo danas da nam Gospodin otvori oči za slobodu služenja, da možemo vidjeti nove perspektive i da nikad ne pomislimo da je stanje bezizlazno. Za svakog čovjeka na ovoj zemlji dok god živi postoji prilika za izlazak iz svoje sljepoće i susret s Isusom“, rekao je Nadbiskup.

Pri kraju euharistijskog slavlja kardinal Bozanić istaknuo je da se kršćanin kojemu je Krist otvorio oči ne miri sa zlom u sebi ni oko sebe. „Kršćanin kojemu je Krist otvorio oči se ne zatvara i zna da ga se može slijediti samo čineći dobro braći i sestrama koje susreće na svojem životnom putu“, rekao je Uzoriti ukazavši da je upravo zatvaranje u stav bezizlaznosti najveća napast hrvatskog društva danas.



Kardinal je podsjetio okupljene da je zagrebačkom Dubravom hodao i otac Tomislav Šagi Bunić, koji je zadnjih godina svog života na svom džemperu imao ušiven citat Mt 25,40 - „zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!“ - u kojem je prepoznao put za kršćane u današnjem vremenu.

„Otac Tomislav Šagi Bunić nam je govorio da moramo ozbiljnije shvatiti taj Isusov poziv. Boga se susreće pomažući čovjeku. To je poruka i ovog današnjeg slavlja“, rekao je Kardinal pozvavši oce kapucine da nasljeduju svoje svijetle uzore, sv. Leopolda koji je naviještao Božje Milosrđe koje svakom čovjeku na ovom svijetu daju priliku da se promjeni i oca Tomislava Šagi Bunića koji je propovijedao “civilizaciju ljubavi”.
 
Slavlju su nazočili izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog Sabora te Milan Bandić gradonačelnik Grada Zagreba, koji su Hrvatskoj kapucinskoj provinciji uručili Medalju Hrvatskog Sabora i Medalju Grada Zagreba  

Proslava 400. obljetnica djelovanja kapucina odvija se pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog Sabora i Grada Zagreba. Franjevci kapucini došli su na poziv Hrvatskog sabora u Zagreb 1618. godine te na Gornjem Grada izgradili prvi samostan.



Liturgijsko pjevanje predvodio je združeni zbor Župe sv. Mihaela Arkanđela i župe sv. Leopolda B. Mandića iz Dubrave.

Svetu misu izravno je prenosio Laudato TV, koji je upravo iz župne crkve sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubravi prije dvije godine ostvario svoj prvi televizijski prijenos.

Fra Jure Šarčević zahvalio je Laudato TV na suradnji te zaželio uspješan daljnji rad. Na slavlju je sudjelovala i gospođa Ksenija Abramović direktorica i glavna urednica Laudato TV.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Foto: Foto Studio Raf
Ispišite stranicu: