75 novih Teen STAR voditelja iz Zagrebačke nadbiskupije

20.2.2017.U suradnji Nadbiskupijskog pastoralnog instituta i Udruge za cjeloviti spolni odgoj mladih Teen STAR održana je tijekom siječnja i veljače 2017. godine edukacija novih voditelja programa Teen STAR. Završilo ju je 75 polaznika, uglavnom iz Zagreba, ali i iz mnogih drugih krajeva Zagrebačke nadbiskupije. Time se broj voditelja programa Teen STAR u cijeloj Hrvatskoj popeo na gotovo četiri stotine.

Predavanja i radionice je kroz četiri subote u ukupnom trajanju od 40 sati vodilo pet stručnih voditelja i suradnika Udruge Teen STAR i Centra za prirodno planiranje obitelji. Diplome o položenoj edukaciji su na završnom susretu u subotu, 18. veljače 2017. polaznicima uručili izv. prof. dr. sc. Josip Šimunović, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta i Kristina Pavlović, prof., predsjednica Udruge Teen STAR.Polaznici edukacije su angažirani laici iz više od trideset župa Zagrebačke nadbiskupije. Izvrsnom odazivu pridonijela su prethodna gostovanja predstavnika udruge Teen STAR na svećeničkim susretima u jesen 2016. godine u većini dekanata Zagrebačke nadbiskupije. Župnici su se tada upoznali s programom Teen STAR i općenito velikom potrebom spolnog odgoja mladih temeljenog na kršćanskim vrijednostima.

Novoeducirani voditelji su oduševljeni ne samo stručnim znanjem koje su dobili na tečaju, već i metodičkom pristupom načinu prenošenja istine u pitanjima spolnosti današnjim mladima na njima blizak i shvatljiv način. Oni će sada, u dogovoru sa svojim župnicima, provoditi program s mladima u svojim župama – najviše s krizmanicima u sklopu priprave za sv. potvrdu, te srednjoškolcima i studentima. Mladi će tako dobiti priliku upoznati kvalitetnu i cjelovitu sliku o ljepoti i smislu ljudske spolnosti, za razliku od slike koju im svakodnevno usađuju mediji i okolina, u kojoj se spolnost najčešće prikazuje kao nešto što je stvar isključivo trenutnog tjelesnog ili emotivnog osjećaja ili poriva. Program će im pomoći da se razvijaju kao osobe, da postanu sposobni za pravu ljubav, te da jednog dana ostvare sretan i plodan brak i obitelj. Osim za mlade, program Teen STAR nudi radionice i za njihove roditelje, te predstavlja pomoć roditeljima u odgoju.

Informacije o programu Teen STAR, kao i najave idućih tečajeva za voditelje programa mogu se pratiti na stranici www.teenstar.hr.

NPI/K.P.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr