289. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj

21.8.2020.


Tradicionalno, 289. po redu, zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj, koje je ujedno i hodočašće mladih, ove će se godine održati od subote 12. do nedjelje 13. rujna pod geslom „O, pomozi palom svijetu koji želi ozdravljenje.“
 
Budući da se hodočasti u posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa kojoj se ne nazire završetak, ne će biti organiziranih procesija, a svi će se susreti održati na otvorenome. Stoga se preporuča da vjernici za dolazak u Mariju Bistricu koriste osobna vozila ili dođu pješice, da ulazak u baziliku bude pojedinačno ili u manjim grupama te da se hodočasnici u svemu pridržavaju uputa Nacionalnoga stožera civilne zaštite.
 
Hodočasnici pješaci kreću u subotu 12. rujna iz Zagreba prema Mariji Bistrici:
  • od  katedrale  preko Sljemena – blagoslov hodočasnika ispred katedrale u 5 sati, sveta misa u sljemenskoj kapeli u 9 sati (mons. Ivan Šaško)
  • iz Čučerja preko Laza – sveta misa u Čučerju je u 10,30 sati (mons. Mijo Gorski)
  • od Sesveta preko Laza – sveta misa u Sesvetama u 9 sati
U subotu zajednički program započinje u 18:30 pokorničkim bogoslužjem uz mogućnost ispovijedi, u 19 sati se nastavlja euharistijskim klanjanjem, a završava u 20 sati kada će se održati tradicionalna Služba svjetla.
 
U nedjelju 13. rujna s početkom u 9 sati održat će se pobožnost Križnoga puta koju će predvoditi jedan od pomoćnih zagrebačkih biskupa. Nakon pobožnosti Križnoga puta vjernici će imati prigodu za svetu ispovijed i osobne pobožnosti.
 
Svečano euharistijsko slavlje u nedjelju 13. rujna u 11 sati predvodit će kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački.
 
U 15 sati predviđen je zajednički oproštaj te povratak hodočasnika kućama.
 
I dok su se u zaraznim bolestima i prirodnim katastrofama vjernici u povijesti uvijek utjecali  u  zagovor  nebeskih zaštitnika, Blažena  Djevica  Marija u Lauretanskim se litanijama naziva „Zdravlje bolesnih“. S mnoštvom pločica punih zahvalnih riječi za posredovanje u ozdravljenju, potvrda njezina zagovora zabilježena je i u arkadama oko bistričke bazilike.

Da se priključe hodočasnicima pješacima u subotu ili da u nedjelju dođu zajedno sa svojim obiteljima moliti Mariju za zdravlje tijela izloženoga zarazi te za zdravlje uma i duše, uz zahvalnost za sačuvane živote u potresu koji je ostavio teška materijalna razaranja i potresenost, posebice se pozivaju mladi.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr