HR

Aktualnosti

Objavljeno: 29.04.2024.

Sjemeništarci i njihove obitelji hodočastili u Krasno i Senj

Hodočašće odgojitelja, djelatnika te sjemeništaraca i njihovih obitelji u Krasno i Senj održano je u subotu 27. travnja u organizaciji rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matije Pavlakovića.

Nakon prošlogodišnjeg hodočašća u Šibenik i Vrpolje, ovo, drugo po redu, zajedničko hodočašće sjemeništaraca i njihovih obitelji započelo je u ranim jutarnjim satima, a prva postaja bilo je hrvatsko marijansko svetište u selu Krasno na obroncima Velebita u okolici Senja gdje je hodočasnike dočekao župnik i čuvar svetišta Majke Božje od Krasna vlč. Stjepan Zeba.

Svetište Majke Božje od Krasna iz 18. stoljeća, izgrađeno je na temeljima jedne srednjovjekovne crkvice. Najveću umjetničku vrijednost u crkvi predstavlja drveni kasetirani strop s oslikanim scenama iz života Krista, Djevice Marije i svetaca s latinskim citatima iz 1740. godine. Sada se kip Gospe Krasnarske čuva u proštenjarskoj crkvi, no povijesna vrela otkrivaju da je zbog ratne opasnosti 1941. godine kip prenesen u župnu crkvu sv. Antuna Padovanskoga u Krasnom. Dok se kip tamo čuvao, svečano se u procesiji nosio u svetište o proljetnim kvatrama i vraćao na završetku jesenskih.

Tijekom boravka u ovom marijanskom svetištu okupljeni hodočasnici molili su krunicu u čast Blaženoj Djevici Mariji za uspjeh Susreta hrvatske katoličke mladeži u Gospiću te da u sjemeništarcima nikada ne ugasne Kristovo svjetlo vjere, a da darovani poziv na bliže nasljedovanje Gospodina u radu u Njegovu vinogradu pretvore u odgovornu revnost hoda za Njim.

Druga postaja hodočašća bio je grad Senj gdje je upriličeno svečano misno slavlje u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije koja se smatra jednim od najznačajnijih kulturnih spomenika u Senju i Gospićko-senjskoj biskupiji gdje ima ulogu konkatedrale.

Misno slavlje predvodio je rektor šalatskog sjemeništa preč. Matija Pavlaković, a prigodnu homiliju okupljenim hodočasnicima izrekao je duhovnik vlč. Luka Premelč. Po završetku misnog slavlja uslijedio je hodočasnički objed.

Nakon ručka i kratke šetnje Senjskom rivom, hodočasnici su se uputili na zadnju postaju hodočašća što je bio posjet muzeju grada Senja koji se nalazi u palači obitelji Vukasović, jedne od najuglednijih senjskih obitelji, poznatoj i kao «kuća Marije Terezije». Palača je građena u 14./15. st. i vrhunski je objekt profane arhitekture grada Senja. Tamo je hodočasnike dočekala gđa Blaženka Ljubović, profesorica povijesti i arheologije, a ujedno i ravnateljica Gradskog muzeja koja je okupljene upoznala sa poviješću muzeja i grada Senja, a zatim su hodočasnici mogli vidjeti i kriptu konakatedrale koja je nastala sredinom 18. stoljeća kada je i dograđena desna pobočna lađa katedrale.

Rektor sjemeništa preč. Pavlaković zahvalio je ravnateljici Ljubović te župnome vikaru vlč. Tujmeru na darovanom vremenu, gostoprimstvu te mnogim vrijednim informacijama kojima hodočasnici kreću obogaćeni put Zagreba. Uručivši svima prigodne poklone Sjemeništa istaknuo je da je “svako hodočašće zapravo slika Crkve koja putuje prema vječnosti. I mi na ovom hodočašću želimo krijepiti svoju vjeru tražeći moćni zagovor Marije, majke svećenika kako bi snaga njezine vjere učvrstila našu vjeru i hod povjerenih nam mladića prema ostvarenju njihova duhovnog poziva uz potporu ovdje prisutnih članova njihovih obitelji”. Pohod Senju zaključen je prigodnom molitvom za uspjeh SHKM-a u Gospiću.
 
Tijekom čitavog puta hodočasnici su imali prigodu slušati o mnogim znamenitostima kraja kojeg su pohodili zahvaljujući stručnom vodstvu g. Tomice Plukavca, profesora povijesti i hrvatske kulture, tajnika Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije te vanjskog suradnika u šalatskom sjemeništu. Pomoć u organizaciji hodočašća bio je i mons. Richard Pavlić, senjski župnik te dijecezanski upravitelj Gospićko-senjske biskupije.

Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu
Ispišite stranicu: