Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Prvi akademski dan sveučilišnog studija sestrinstva na HKS-u



U četvrtak 3. prosinca 2015. godine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održao se prvi akademski dan na sveučilišnom studiju sestrinstva. 

Ovaj, za naše Sveučilište, povijesni dan počeo je euharistijskim slavlje u našoj Sveučilišnoj kapeli koje je predvodio izv. prof. dr. sc. Jerko Valković u koncelebraciji s dr. sc. Krunoslavom Novakom i vlč. Kristijanom Kuharom. Na euharistijskom slavlju okupili su se brojni studenti i profesori koji su molili za Božji blagoslov na putu koji ih čeka u ovoj akademskoj godini.

Radujemo se i zahvaljujemo Bogu na daru novog Odjela sestrinstva i zajedno sa svima vama dragi prorektori, pročelnici, poštovani profesori, doktori, dragi studenti, dragi gosti želimo ovdje iz ove kapelice zahvaliti Gospodinu i moliti ga za snagu.  – rekao je u propovijedi dr. sc.  Krunoslav Novak te nastavio:. Biti ljudi jedni za druge. Na to nas potiče Isus danas u Matejevom Evanđelju kada govori „Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: ‘Gospodine, Gospodine!’, nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima.“ Te riječi možemo prenijeti na drugi način: Neće biti dobra medicinska sestra ili medicinski brat samo onaj koji će pripisati terapiju, već će pacijenti prepoznati dobrog medicinskog brata i dobru medicinsku sestru koja na svome licu ima osmjeh, toplu riječ i riječ ohrabrenja.  
 
Program prvog akademskog dana na Odjelu za sestrinstvo nastavio se nakon euharistijskog slavlja u dvorani „Bl. Alojzija kard. Stepinac“ gdje je sve prisutne u ime rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željka Tanjića pozdravio prorektor za organizaciju i poslovanje prof. dr. sc. Gordan Črpić. Vi ste, drage studentice i studenti, prva generacija studenata na studiju sestrinstva na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Uvijek ćete to biti i ostati. Ugrađeni u povijest ovoga studija i sveučilišta. – rekao je prof. dr. sc. Gordan Črpić.

Na kraju svoga govora prorektor Črpić  istaknuo je kako unatoč obavezama i odgovornostima koje studij donosi, želi da naši studenti steknu kvalitetna znanja i vještine na sljedeći način: Uz ozbiljnost želimo da naši studenti budu odgovorni, da steknu kvalitetna znanja i vještine koje će im omogućiti da pruže što je moguće kvalitetniju i bolju njegu onima koje im je Bog poslao da ga susretnu i otkriju u njima.
 
Riječi dobrodošlice uputila je i prorektorica za nastavu izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič:
Lijep je ovo dan i lijepa je ova svečanost. Sveučilište postoji nekoliko godina i dosadašnji su Odjeli bili iz područja društveno – humanističkih znanosti. Sestrinstvo je novo područje za nas, područje biomedicine koje je i u organizacijskom smislu drugačije od društveno-humanističkih znanosti i zato predstavlja svojevrsnu novost i izazov za naše Sveučilište. – zaključila je prorektorica za nastavu izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič.
 
Riječi zahvale Hrvatskom katoličkom sveučilištu, rektoru prof. dr. sc. Željku Tanjiću, prorektorima, pročelnicima i suradnicima uputila je  v.d. pročelnice Odjela za sestrinstvo doc. dr. sc. Marta Čivljak, obrativši se riječima: Sve vas lijepo pozdravljam u moje osobno ime i ispred svih nastavnika ovog studija. Nadam se da ćemo ugodno surađivati.

Duboko vjerujem da će vam ovaj studij pružiti znanja i kompetencije koje očekujete i koja su vam potrebna za daljnje usavršavanje u vašoj struci. Isto tako vjerujem da ćete kada diplomirate s ovog Sveučilišta otići  ćete radosni, s lijepim sjećanjima i  duhovno obogaćeni. Ovdje sam za vas. 

 
Potom je uslijedilo predavanje doc. dr. sc. Suzane Vuletić, prodekanice za nastavu i studente Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i vanjske suradnice na Odjelu za sestrinstvo.

Predavanje na temu: Kršćanski doprinos razvoju zdravstvene asistencije i religijske inspiracije sestrinske integrativne skrbi docentica Vuletić započela je sa povijesnim činjenicama i događajima koji su utjecali na pojavu prvih liječnika, lječilišta i hospicija.

U svome predavanju osvrnula se na kršćanski doprinos razvoju zdravstvene asistencije i tako rekla: Kršćanstvo je odigralo važnu ulogu u rođenju zdravstvene asistencije u krilu Crkve, kao i misijskom poslanju medicinske skrbi, kroz vid pastoralnog apostolata. Liječnička profesija spada u jednu od uzvišenih i odgovornih ljudskih djelatnosti, te se od onoga tko se posveti medicini, očekuje i zahtjevna plemenitost, kao i moralni karakter pri donošenju etičkih postupaka u vršenju svakodnevne službe.

Izlaganje docentice Vuletić bilo je odličan uvod i objašnjenje svrhe i cilja Odjela za sestrinstvo, ali i detaljan povijesni prikaz koji bi svakom laiku pomogao da ovu granu znanosti shvati što bolje.

Svoje je predavanje docentica Vuletić zaključila definicijom M. Bogleyja:

Sestrinstvo je moralna, praktična, komunikativna i kreativna djelatnost. To je socio-emocionalni odnos u kojem pacijenti nisu obični potrošači zdravstvene zaštite, već se radi o odnosu u kojem se razmjenjuje ljubav.
 
Nakon izlaganja studenti i profesori su se uputili na prigodno druženju, a nakon toga u 17:30 sati uslijedilo je prvo predavanju na sveučilišnom preddiplomskom studiju Odjela za sestrinstvo koje je održao prof. dr. sc. Darko Ropac na kolegiju Socijalno i zdravstveno zakonodavstvo. (HKS)