Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Biskup Pozaić predvodio misu zornicu u Zaboku



Zagrebački pomoćni biskup mons. Valentin Pozaić već je tradicionalno na Prvu nedjelju adventa predvodio misu zornicu u župnoj crkvi sv. Jelene Križarice u Zaboku u zajedništvu s župnikom Marijanom Culjakom.  

Danas se događa nešto posebno, sasvim naročito: pohrlili smo u crkvu na svetu misu, ranije nego inače. Posebno je važno biti budan rano ujutro, posvetiti prvine dana Gospodinu Bogu: molitvom i pjesmom. Obnavljajući obiteljsku molitvu obnavljamo i jačamo obiteljsko zajedništvo, slogu i ljubav.  

Evanđelje nas poziva na budnost. Svatko od nas primio je velike darove i treba ih u životu ostvariti na korist sebi i bližnjima. Nitko ne smije prospavati život. Nitko ne smije živjeti u mraku – ta mi smo djeca svjetla. A to znači: svatko se od nas treba truditi da bude svjetlo: da bude vjeran u svom zvanju i poslanju u ovome životu: vjeran i ustrajan; da u poniznosti srca priznaje i okaje svoje pogreške i grijehe – i opet živi puninom života.
           
Biti budan i - bdjeti, znači: zalagati se hrabro i snažno, na svim područjima, za život istine i pravde i mira, graditi kulturu života i civilizaciju ljubavi: u svom srcu, u svojoj obitelji, na radnom mjestu, u cijeloj Lijepoj našoj domovini. Marija nas uči vjeri u Božja obećanja i potiče svojim primjerom da i mi na Božji poziv – unatoč nejasnoćama, strahu, sumnjama i neslaganju s vlastitim planovima – trebamo odgovoriti „DA!“.
 
Jer „DA“ Bogu donosi spasenje, ono je izvršavanje Božje volje. I naše, moje osobno „DA – Neka mi bude po tvojoj volji!; Neka se vrši volja Tvoja!“ mijenja povijest mojega života, mijenja povijest našega društva, donosi novost života i izričaj je osobne suradnje s Bogom u spasenju svijeta.
 
Svaka naša zornica, i svaka naša adventska večer, neka budu naši koraci radosti i nade, naši koraci svjetla na putu u susret s iščekivanim Djetetom –  Božićem u Betlehemu – zaključio je svoju homiliju biskup Pozaić.

Mise zornice u zabočkoj župi u velikom broju pohodi puk svih uzrasta, od djece do starih, a mnogi radnici tom misom započinju svoj radni i obiteljski dan.

Darko Fiket
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda