Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

U novom broju Glasa Koncila pročitajte...

„Nedostaje stvarna solidarnost među europskim zemljama“, naslovna je tema novog broja Glasa Koncila, s nadnevkom nedjelje 25. listopada, posvećena predavanju zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića u talijanskoj Bresci o izazovima migracija za današnju Europu.
U svojemu komentaru „Upropašteni mandat“ urednik GK-a Ivan Miklenić osvrće se na četverogodišnju vladavinu Kukuriku koalicije.

„Vlada Kukuriku koalicije zaustavila je demokratski proces i pokušala vratiti kontinuitet s komunističkim razdobljem, potencirala moć i svojevrsno ideološko nasilje manjine nad većinom, otežala stvarni izlazak iz gospodarske krize, iz teškoća nezaposlenosti, siromaštva, izumiranja i iseljavanja mladih, dodatno financijski zadužila svakoga hrvatskoga stanovnika“, napominje Miklenić. U cijelosti je objavljena i poruka hrvatskih biskupa za parlamentarne izbore 8. studenoga gdje je ukazano na važnost upoznavanja izbornih programa.

Pomoćni kaldejski katolički biskup Bagdada mons. Shlemon Warduni u intervjuu »Upravo vičemo čitavomu svijetu u lice: Mir, mir!« govori o Kaldejskoj katoličkoj Crkvi, i Iraku gdje je desetak godina pao na jednu trećinu od prijeratnoga broja, s oko 1,2 milijuna na oko 400 000.

Tri su velike teme Glasa Koncila posvećene bl. Alojziju Stepincu. Predstavljena je knjiga „Rivellijeva zavjera laži“ dr. Juraja Batelje koji je sakupio golem broj dokumentacijskog gradiva. Ono vjerodostojno svjedoči o postupanju nadbiskupa Stepinca s pozicije dostojnog zastupnika evanđelja ljubavi.

Dr. Stjepan Baloban u svom tekstu ukazuje da svetački lik Alojzija Stepinca ne može biti zaprjeka istinskim i vjerničkim ekumenskim nastojanjima katolika i pravoslavaca, Srba i Hrvata. Nastavljen je i feljton o karitativnoj djelatnosti bl. Alojzija Stepinca. Među katoličkim oblikovateljima kulture predstavljeno je djelo Spiridiona Petranovića, grkokatoličkog svećenika, pjesnika i književnika.

„Ovisnost je postala problem brojnih obitelji“ tema je rubrike „Put u slobodu“. Na području zdravstva izazov je liječnika koji su pred izazovom povoljnih inozemnih ponuda. O tome svjedoči dr. Koraljka Marušić, specijalistica obiteljske medicine. „Krunica mi je duhovno pomagala u svakoj krizi“, ističe Josip Ivanković u rubrici „Drugačiji su među nama“.

Reportaža novinara Tomislava Vukovića vodi na otok Hvar, u župu sv. Stjepana pape u Starom Gradu i župu sv. Antuna opata u Vrisniku.

Rubrika „Mladi mladima“ analizira suvremene društvene fenomene, što kada je novac u središtu a čovjek na rubu, odnosno kada je osoba podcijenjena i u nevolji.

Redovnicam s. Lenka Begić, koja pripada Družbi sestara franjevaka Bezgrješnog začeća iz Dubrovnika, popularnim „Dančankama“, svjedoči o svojemu pozivu i novim oblicima evangelizacije. Donijeti su portreti hrvatskih redovnica koje su položile doživotne zavjete u 2015. godini.

Svećenik i vjeroučitelj o. Zvonko Knežević prisjetio se početaka svojega predavanja vjeronauka u zagrebačkim školama, uspoređujući sličnosti i razlike u naraštajima.

Među redovitim izvještajima iz života Crkve izdvaja se onaj o drugom tjednu rada Biskupske sinode i proslavom njezina 50. rođendana.

Kanoniziran je i prvi bračni par u povijesti Crkve, roditelji svete Terezije od Djeteta Isusa, koji su postali živeći u vjeru u braku i obitelji.

Domaće teme, među ostalim, izvještavaju o proslavi 200. obljetnice Družbe misionara Krvi Kristove, kao i volonterskoj akciji „72 sata“ gdje su brojni mladi pokazali kako živjeti solidarnost. U Lepoglavi je proslavljena 600. obljetnica posvete crkve, zatvorene samo za Turaka i komunista. Rubrika „Naši razgovori“ odgovara na pitanje „smije li na pričest onaj koji lažno optužuje?“, navezano na „Knjigu istine“.

Posljednja, 40. stranica broja, donosi priču o skupini „Apostoli ljubavi“ i scenskom igrokazu „Druga šansa“, novu karikaturu Srećka Puntarića Felixa „Kako probuditi kršćanina“ i enigmatski kutak. (GK)