Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje



U nedjelju, 11. listopada, u Župi Bezgrešnog začeća BDM u Soblincu svetom misom proslavljen je Dan kruha te je iskazana zahvalnost za plodove zemlje.
           
Misno slavlje predvodio je vlč. Mario Pavić, a glazbom animirao župni zbor Gloria. Započevši svoju propovijed, vlč. Pavić napomenuo je prisutnim župljanima kako Evanđelje usmjerava prema onome što je bitno ne samo u vjeri, nego u životu svakoga čovjeka.

Svjestan je toga da svaka osoba teži živjeti i odgajati djecu u skladu s deset Božjih zapovijedi, kao i toga da se događa da osoba upada u zamku Zloga koja odmiče od Boga, Božjih zapovijedi i stavlja u jedan prostor u kojem se ne snalazi, ne zna kako djelovati i kako živjeti.

Stoga je vlč. Pavić upozorio župljane kako Bog takav prostor uopće ne želi staviti pred osobu, nego usmjerava prema pravim vrednotama i prema ljudima u blizini koji očekuju poštovanje i ljubav.

Nadovezavši se na Evanđelje, vlč. Pavić pojasnio je Isusove riječi moraš ostaviti sve i ići za mnom kazavši kako Isus od čovjeka traži nenavezanost na ono što posjeduje, na materijalno.

On traži od čovjeka da ima sluha za onoga koji je u potrebi, stavljajući ga na put čovjeku koji ima izbor prihvatiti ga ili ne. Stoga je i Isus kazao kako će lakše deva kroz iglene ušice, nego bogataš u Kraljevstvo nebesko, misleći na bogataša koji gleda samo na sebe, ne i na svoga bližnjega.

Dakle, Isusu je bitna i briga jednog za drugog. „Navezanost na stvari i na osobe ne daju slobodu da možemo ići za Spasiteljem“, zaključio je vlč. Pavić.

Kao sudionici u ovome životu i svijetu, svaki je čovjek svjedok toga kako svi računaju, kalkuliraju, iščekuju povrat za svaku učinjenu uslugu, promišljaju što će dobiti zauzvrat ako kome pomognu, kaže vlč. Pavić.

A u Kraljevstvu nebeskom je stostruko svega, kao što je rekao Isus Petru i zato, ogoljeni kao što smo se rodili, idemo u novi život: samo svojim dobrim djelima, onime čime nas je Evanđelje promijenilo, odnosno preobrazilo.

Upravo zato svaka osoba dolazi na euharistijsko slavlje, da bi zahvalila za sve darove dobivene kroz tjedan i da ujedno moli za nadolazeći.

Na koncu, vlč. Pavić kazao je prisutnim župljanima kako se moraju pridići i ne biti oni koji misle da mogu sve bez Boga. „Možemo sve učiniti s onim koji nas je okupio!“


           
Nakon svete mise, župni Caritas podijelio je pristiglu donaciju jabuka obiteljima u potrebi te ostalim župljanima u duhu dana zahvale za plodove zemlje.


Antonela Zora Rezo
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda