Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Radionica likovne terapije u vugrovečkoj župi



Galerija Farof u vugrovečkom župnom dvoru mjesto je čestih događanja koja okupljaju ne samo vugrovečke župljane, već i ljude koji svoj talent besplatno daruju potrebitima onako kao su ga od Boga i primili. Tako je od 21. do 23. rujna održana likovna radionica za korisnike Centra za rehabilitaciju Zagreb kao likovna terapija kojom se nastoji integrirati osobe s intelektualnim i psihičkim teškoćama i omogućiti im bolje i ljepše življenje.

Organizator likovne radionice je Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara (HULULK) koja je taj projekt likovne terapije započela još 2014. godine i zadovoljna uspješnom realizacijom nastavila je i ove godine.

U ovaj program uključeni su korisnici Centra za rehabilitaciju Zagreb: Kristijan Žerjavić, Neven Novak, Ranko Ćuća, Danijala Poldrugač i Sanja Gladoić   i profesionalni umjetnici iz područja likovnih umjetnosti- slikarstva, skulpture, keramike, ujedno članovi HULULK-a, Duje Medić, Ana Jakić Divković, Ana Divković, Katarina Lauš, Krunislav Stojanovski, Dubravko Mokrović, Nina Iris Bešlić,  kustosica odjela za restauraciju tekstila Muzeja Prigorja Dubravka Skendžić Habuš te vezilje, članice vugrovečkog KUD-a koje poznaju tradicionalni vugrovečki zlatovez.



Zajednički likovni rad odvijao se po principu jedan umjetnik - jedan korisnik, uz nadzor verificiranog likovnog terapeuta, djelatnice CRZ-a, mag. umjetnosti Blanke Stančić Puhak, dok je umjetnike odabrala Udruga (HULULK).

Polaznici radionice zajedno sa svojim mentorima umjetnicima izrađivali su skulpturu (instalaciju) - lutku koja nosi narodnu nošnju. Sve su izrađivali zajednički, od konstrukcije (od recikliranog materijala) do oslikavanja i vezenja tkanine koja je potom šivana u nošnju. Osim izrade vezenih segmenata, naglasak je stavljen na ekspresivni slikarski dio koji je korisnicima omogućio da slikaju na komadima platna po vlastitim idejnim rješenjima, a potom su ta oslikana platna također ukomponirana i sašivena u nošnju.

Predsjednica Udruge Sanda Stanaćev Bajzek  rekla nam je o izboru teme ovogodišnje radionice: “Ove godine projekt je proširen i obogaćen elementima primijenjenog stvaralaštva kako bi povezao tradiciju i suvremenost, folklorno i urbano. Sama izrada nosi u sebi elemente tradicionalnog, u kroju nošnje, odabirom tradicionalnog platna, vezenja kojim oživljavamo tradiciju vugrovečke štikarske škole koja je izradila vezeni pokrov za  Božji grob u tehnici reljefnog zlatoveza koji se smatra remek-djelom europske barokne umjetnosti 17. st.

Zato smo i uključili vugrovečke vezilje želeći tako povezati lokalnu zajednicu i osobe s intelektualnim teškoćama u očuvanje hrvatske baštine kroz likovno stvaralaštvo.“


 
Po završetku radionice likovne terapije ova etno-umjetnička instalacija zajedno sa skicama i fotografijama bit će predstavljena izložbom u Izložbenom prostoru HULULK, na Modnom ormaru te u Muzeju Prigorja otvorenjem izložbe na Međunarodni dan mentalnog zdravlja 10. listopada ili 3. prosinca  na Međunarodni dan invalida.


Ankica Blažinović Kljajo
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda