Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Korizmeni agape - obrok ljubavi i solidarnosti



U suradnji s trgovačkim obrtom »Svježa riba« i zagrebačkom župom Sv. Marka Križevčanina, Caritas Zagrebačke nadbiskupije 20. ožujka organizirao je pripremu i podjelu stotinjak obroka brudeta/fiša s palentom, kojega je pripremio gospodin Slavko Pus.
Priprema brudeta/fiša od tridesetak kilograma miješane ribe - škarpina, oslića, morskog psa, lososa, salpi i druge ribe - započela je rano ujutro u pastoralnom prostoru župe Sv. Marka. U pripremi palente i kave, koju je za ovaj korizmeni obrok ljubavi i solidarnosti osigurao Caritas, gospodinu Pusu pomogla je gospođa Melita Rozner, župna kuharica.
 
Caritas je također dao po jednu kutiju suhih kolača svakom sudioniku objeda, s kojega su mnogi korisnici dodatnu porciju brudeta/fiša ponijeli kući - bilo za sebe, bilo za članove obitelji koji nisu mogli doći u Selsku cestu 91.
 
Da obrok protekne u vedrom raspoloženju, nekoliko duhovnih pjesama primjerenih korizmenom vremenu, uz gitaru je otpjevao volonter Dado Golemac, a pridružila mu se i gospođa Snježana, nezaposlena Caritasova korisnica koja zarađuje za život sviranjem u jednom zagrebačkom pothodniku. Iako je osposobljena za četiri zanimanja ne može naći posao u struci ali ne gubi optimizam. Vjeruje da će jednom otvoriti svoj salon za masažu, a do tada pjesmom i sviranjem nastoji u svojim sugrađanima buditi optimizam i nadu. Pozdravlja Caritasov rad s potrebitima i zahvaljuje na svim dosadašnjim vidovima pomoći, a pozivu na ovaj objed obradovala se ponajprije zbog druženja s ljudima s kojima trenutno dijeli istu sudbinu.
 
Suradnjom u ovoj akciji župa Sv. Marka Križevčanina još jednom je iskazala podršku radu zagrebačkog Caritasa, koju sadašnji župnik vlč. Damir Bačun uspješno i zdušno nastavlja poput svojih prethodnika, zajedno s članovima župnoga Caritasa.
 
Trgovački obrt »Svježa riba« redoviti je darovatelj Caritasovim korisnicima u okviru akcije za poduzetnike »Dobro se dobrim vraća«. Naime, od 19. ožujka 2013. godine, prema svojim mogućnostima, tjedno donira svježu ribu za socijalno ugrožene obitelji i samce, a pred blagdane siromašnim sugrađanima daruje i veće količine ribe.
 
Provedbu susreta donacijom veće količine pića iz samoposlužnog automata poduprla je tvrtka Drinkomatic d.o.o., a izradom majica s logom Caritasa tvrtka Ars kopija d.o.o..
 
Caritas Zagrebačke nadbiskupije zahvaljuje svima koji su se radom i donacijama uključili u pripremu ovog obroka, posebice Caritasovim volonterima, koji je simbolizirao zajedništvo Crkve s potrebitima tijekom čitave godine, a posebice u blagdansko i predblagdansko vrijeme.
 
Svi koji žele materijalno, novčano ili uslugama podržati Caritasov rad s mnogočlanim i socijalno-ugroženim obiteljima mogu kontaktirati voditeljicu mjesečnih susreta obitelji Nevenku Blagojević putem mobitela 098 98 40 591, telefona 01 34 57 175 ili elektronskom poštom na nblagojevic@czn.hr.