Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Kardinal Bozanić: Onaj tko se otvara životu, otvara se budućnosti



Predvodeći euharistijsko slavlje na prvu korizmenu nedjelju, 22. veljače 2015. u salezijanskoj Župi sv. Ane u Rudešu, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić krstio je osmo dijete obitelji Varga, djevojčicu Anu.

Na početku misnog slavlja, župnik don Mladen Delić je čestitao roditeljima na hrabrosti i otvorenosti prema novom životu. Željama se pridružio kardinal Bozanić, koji se rado odazvao ovom svečanom sakramentu krštenja.

„Ovo je veliki dan za obitelj i cijelu župnu zajednicu! Mi se radujemo Bogu, jer onaj tko se otvara životu, otvara se budućnosti i osigurava svoju budućnost“, obratio se nazočnima kardinal Bozanić.

Poručio je vjernicima da se kroz ovo vrijeme korizme obrate i vjeruju Evanđelju. „Isus je rekao: Obratite se, okrenite leđa varkama. Vjerujte meni, vjerujte Evanđelju. Ne želi Bog čovjeka uništiti, a najveće uništenje čovjeka dolazi po čovjeku“, kazao je Kardinal.



Podsjetio je vjernike kako je Isus bio 40 dana u pustinji; postio i molio, a đavao ga je napastovao. Na taj način se Isus htio izjednačiti sa čovjekom. „Isus je htio proći sve situacije ljudskoga života da bude solidaran s nama. Isus se uspio oduprijeti iskušenju, a zlu se može oduprijeti u svim situacijama. Napast je ona koja čovjeka susreće, ali prihvatiti ponudu to je zlo! Isus je rekao „Ne đavlu!“. Odlazi od mene!“.

Mladi, naučite se reći Ne, nastavio je Kardinal, jer samo onaj koji zna reći Ne, ide prema cilju! Onaj koji je gospodar, koji zna gospodariti svojim nagnućima, taj će u mnogim prilikama reći Ne!

„Korizma nas poziva da radimo za naše, osobno i obiteljsko i zajedničko dobro“, zaključio je kardinal Bozanić.

Nakon homilije uslijedilo je krštenje djevojčice Ane, a na samome kraju slavlja Kardinal je kazao kako se u čitavoj zajednici osjeća dobar duh, pozitivan naboj koji dolazi od Božjega duha.



Čestitao je obitelji Varga na krštenju djevojčice Ane i kao mali znak pažnje uručio je ocu djeteta Bibliju za Anu, a majci krunicu - Papinu krunicu, s molbom da je čuva i da je na dan Prve pričesti preda maloj Ani.

„Najveće bogatstvo su djeca. Zahvalimo Bogu za ovaj dan!“ rekao je kardinal Bozanić.

Martina Pasarić