Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

„Kraljevska misnica“ stigla u Riznicu zagrebačke katedrale



Dan nakon proslave blagdana bl. Alojzija Stepinca u zagrebačkoj prvostolnici, 11. veljače 2015. godine, Nadbiskupski duhovni stol posjetio je fra Marko Prpa, voditelj Hrvatske katoličke misije u Ljubljani sa suradnicima, te tom prilikom ravnatelju Dijecezanskog muzeja Zagrebačke nadbiskupije mons. Jurju Kolariću darovao primjerak replike misnice načinjene od kraljevskoga plašta Stjepana Tomaševića, posljednjeg od sedam kraljeva Bosne.
 
Fra Marko Prpa i Mladen Kakša, umjetnik primjenjenih umjetnosti, s nekoliko suradnika uložili su znanje i vrijeme u želju da se tehnikom strojnog veza napravi umanjena replika kraljevskog plašta Stjepana Tomaševića prekrojenog u misnicu.
 
Nakon zahvale na primljenom daru, tajnik Ureda za kulturna dobra prof. Tomica Plukavec odveo je fra Marku Prpu i suradnike iz Ljubljane u Riznicu zagrebačke katedrale gdje su sestri Lini Plukavec predali repliku misnice.


 
Umanjena replika bit će izložena među ostale kraljevske plašteve koji se čuvaju u Riznici katedrale: plašt kralja Sv. Ladislava (XI. st.), jednog od najstarijih i najvrednijih predmeta od tekstila koji se čuvaju u riznici, te plašt kraljice Marije Terezije iz 1755. godine, prekrojenih u pluvijal.
 
Katarina Koromanić Kosača posljednja bosanska kraljica, bježeći iz Bosne pred turskom najezdom nakon osvajanja Bosne 1463. godine, sklonila se u franjevačkom samostanu u Zaostrogu kraj Makarske. Odlazeći prema Rimu zaostroškim je franjevcima darovala kraljevski plašt posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. Plašt prekrojen u misnicu i danas se čuva u zaostroškom samostanu. Povjesničar umjetnosti akademik Cvito Fisković za tu je misnicu ustvrdio da je u sveukupnoj hrvatskoj kulturno-povijesnoj baštini jedan od deset najznačajnijih i najvrjednijih spomenika ostvarenih u tekstilu.
 

Ured za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije