Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Deveti susret crkvenih zborova Ozaljsko-lipničkog dekanata



U nedjelju, 23. studenog 2014. u Ozlju po deveti puta predstavili su se župni zborovi Ozaljsko-lipničkog dekanata u povodu blagdana svete Cecilije.

Sve je počelo 2006. godine na prijedlog prof. sakralne glazbe Melite Mataković Rožić i prečasnog dekana ozaljskog Josipa Jakovčića kada je u Ozlju bilo zastupljeno pet župa, no kasnije su se priključile i druge župe. Na nekim suretima bilo je i gostiju iz drugih dekanata, a ove godine nastupilo je ukupno sedam župa.

Svake se godine bira posebna okvirna tema pjesama kako bi se svi zborovi usredotočili na zadano, tako je ove godine svaki zbor morao odabrati barem jednu pjesmu posvećenu nekom svecu ili svetici.

Domaćini, zbor crkve Svetog Vida iz Ozlja otpjevao je „Zarana on je“, posvećenu svetom Ivanu Krstitelju i „Svetim hramom“, posvećenu svetom Josipu. Predstavnici župnog zbora Uznesenja Marijina iz Žakanja pjevali su „Svetom Anti“ i Mariji „Gospe ribara, težaka“. Kako se u župi Imena Marijina iz Kamanja posebno slave sveti Filip i Jakov u Reštovu, njihov je zbor otpjevao pjesmu „O apostole“, a u župnoj crkvi postoji oltar posvećen svetom Valentinu te su se odlučili za pjesmu „Tvoja duša“. Župa Svetog Lovre iz Vivodine slavila je pjesmom svog zaštitnika „Pozdravimo svetog Lovru“ i Isusa melodijom „Samo Isus može“, dok je zbor crkve Svetog Kuzme i Damjana iz Vrhovca pjevao „Majko Marijo“ i trećoj božanskoj osobi „Duše Sveti“.

Predstavnici crkvenog zbora župe Svetog Ilije iz Lipnika odabrali su pjesmu svetom Petru „Poglavara vrhovnoga“ te „Svetoj Ani“, a župa Rođenja Blažene Djevice Marije iz Svetica predstavila se duetom Dragice Novosel i Vesne Vuković pjesmama posvećenim svetom Ivanu Krstitelju i „Puče moj“, dok su se najmanji njihovi članovi iskazali pjesmama „Proslavi se“ i „Bitka ljubavi“.

Teško je reći koji je zbor bio bolji ili najbolji – svi su lijepo i skladno pjevali, a jako je važno, što je istakao i prečasni dekan, da je pjevanje u našim župama oživjelo i podiglo kroz okupljanja, redovita vježbanja i probe na puno viši nivo nego što je to bilo slučaj prije.

Prepuna aula ozaljske Osnove škole dokaz je koliko je glazba zvonka radost i koliki interes postoji za ovakve susrete. Uz sve svećenike župa Ozaljsko-lipničkog dekanata bio nam je dragim gostom i nekadašnji župnik župe Vrhovac vlč. Dragutin Goričanec iz udruge „Job“, ozaljska gradonačelnica Gordana Lipšinić, njezina zamjenica te mnogi drugi.

Zahvaljujemo domaćinima, župi Svetog Vida u Ozlju, koji su nakon koncerta pripremili bogati domjenak za sudionike kao i za sve koji su samo slušali i bodrili pjevače pljeskom.

Sanja Benković Marković
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda