Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Predstavljen novi broj Glasnika sv. Josipa, mrežna stranica i logo svetišta u Karlovcu



U Velikoj dvorani Pastoralnog centra Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu, u srijedu 19. studenog predstavljen je novi broj Glasnika svetog Josipa, te nova mrežna stranica i logo Svetišta.

U bogatom programu, posjetiteljima se najprije obratila dr. sc. Agneza Szabo, jedna od suradnica Glasnika svetog Josipa. Prof. Szabo opisala je povijest nastanka Glasnika, od njegovog osnutka kada ga je uređivao prvi glavni urednik Josip Stadler do današnjeg dana.

Posebno je istaknula okolnosti u kojima je Glasnik nastajao i razvijao se, probleme na koje su izdavači nailazili, pa i samu zabranu izdavanja Glasnika. No unatoč tome Glasnik svetog Josipa dugo je razdoblje bio jedan od najčitanijih vjerskih tiskovina i glavni promicatelj svetoga Josipa i vjerskih istina kazala je doktorica Szabo.

Novi broj Glasnika predstavio je mr. sc. Mario Raguž, urednik na Hrvatskoj radioteleviziji. U početku se osvrnuo na važnost crkvenih medija u današnjem društvu, kazavši kako je u današnje vrijeme, gdje se u medijima često plasiraju negativne i destruktivne vijesti, osobito u pogledu Crkve i vjere, važno imati medij koji će pružiti drugačije informacije i dati drugačiju sliku.

Zato mi je drago da imate Glasnik Svetišta i internetsku stranicu, naglasio je mr. Raguž. Zatim je opisao novi broj Glasnika svetog Josipa, dao prijedloge i savjete Uredništvu, te pohvalio sadržaj i izgled časopisa istaknuvši da je među 5 najboljih crkvenih tiskovina.

Nove mrežne stranice Nacionalnog svetišta (www.svetijosip.com) predstavio je autor, gosp. Tomislav Novosel. Zahvalivši suradnicima, pojasnio je koncepciju stranice koja sadrži 3 glavna dijela: Svetište, župu BDM Snježne i dio o sv. Josipu. Uz brojne informacije o Svetištu i događajima u njemu, na stranicama se može pročitati i novi broj Glasnika svetog Josipa.

Završnu riječ uputio je domaćin, mons. Antun Sente ml., župnik i rektor Svetišta. Ponajprije se zahvalio bivšem župniku preč. Alojziju Burji i kapelanu Dragutinu Gereci na trudu oko Glasnika, a zatim i uredništvu i svim suradnicima Glasnika, požalivši još bolju suradnju i uspješan nastavak izdavanja Glasnika svetog Josipa.

Mons. Sente predstavio je okupljenima i novi logo Svetišta kao bitan simbol prepoznatljivosti i sredstvo promicanja Svetišta sv. Josipa. Ideju i elemente loga dao je rektor Sente, dok je zadane elemente loga gospodin Mario Vukošić estetski lijepo uredio, a grafički doradio gospodin Nenad Vojnović.

Na kraju program rektor Sente zahvalio je i svim posjetiteljima na dolasku te ih pozvao na zajedničko druženje. Za glazbeni ugođaj tokom programa pobrinuli su se Lucija Klarić i Jelena Mužar uz klavirsku pratnju Krešimira Klarića, a cijeli su program vodili Valentina Grubešić i Matija Barberić.


Matija Barberić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda