Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Proslava sv. Huberta u župi Kašina



Na spomendan bl. Gracija Kotorskoga, u subotu 8. studenoga 2014. godine, članovi lovačkog društva „Fazan“ za uzgoj, zaštitu i lov divljači iz Belovara-Moravče, predvođeni svojim predsjednikom, Ivicom Budorom, proslavili su svoga nebeskoga zaštitnika svetoga Huberta, misnim slavljem koje je predvodio vlč. Matija Pavlaković, upravitelj župe Kašina u crkvi sv. Petra i Pavla u Kašini.

U prigodnoj homiliji vlč. Pavlaković poručio je okupljenim lovcima: „ Kao lovci, vjerujem, provodite puno vremena u prirodi. A upravo u prirodi Bog je čovjeku nekako posebno blizak. Tako i Vi imate šansu, poput svoga zaštitnika, susresti Boga – da nebo uđe u vaša srca i da liječi vas i vaše obitelji.

Povlačeći se u prirodu, vi odlazite od buke ovoga svijeta u mir i tišinu. Kaže se da priroda oplemenjuje čovjekovo srce. Kada čovjek provede nekoliko sati u prirodi, odmah se nekako opusti, smiri, postane ljubazniji i osjetljiviji na dobro.

Priroda, kao da čovjeku pomaže da uđe u ravnotežu: između buke ovoga svijeta i tišine, između stresa i žurbe; opuštenosti i mira, između materijalnog svijeta i duhovnog. Zašto je tomu tako? Jer priroda govori o Bogu. U prirodi, u tom miru i tišini, tako je lako doći do Boga, osjetiti Boga. Sveti Hubert je to iskusio.

To je ono što i vama, dragi lovci, danas treba. To je ono za što sveti Hubert danas moli za svoje štićenike.“

Pri kraju homilije kazao je sljedeće: „Sveti Hubert je bio lovac. Ulovljen od Boga, postao je lovac za Boga, lovac i borac za ljudske duše. Dajte se i vi, dragi lovci, uloviti od Krista kako bi poput svetoga Huberta i vi bili Kristovi. Ulovljeni od Boga, da postanete lovci na Božje blagoslove. Tako, dok čuvate i štitite prirodu i životinje, čuvajte ono što vam je najvažnije: vaše obitelji. Jer, što vam vrijedi sve što postignete ako svoje najdraže izgubite. Bog vam može pomoći da ih sačuvate za nebo.“

Ljepoti misnog slavlja doprinijeli su i članovi Zbora mladih „Piscatores“ pod ravnanjem Bojana Culeja, voditelja zbora. Nakon misnog slavlja uslijedila je i redovita godišnja Skupština LD „Fazan“ u vatrogasnom domu Gornja Kašina te promocija Monografije Društva pod nazivom: „75 godina s vama LD „Fazan“ Belovar-Moravče“. (MP)