Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

Naslovnica novoga broja Glasa Koncila posvećena je svetkovini Svih svetih i Dušnome danu s naslovom: "Za što se danas živi i umire?", te molitveno-meditativnom porukom i pozivom: "U danima kada brojni vjernici pohode grobove predaka i obnavljaju zajedništvo s onima koji su prešli granicu smrti, nužnim se čini zagledati se u svjedočanstvo njihova života i postaviti pitanja: Za koje su vrjednote oni živjeli? Radi kojih su vrjednota bili spremni umrijeti?".

"Nužnost unutarnjega oslobođenja" naslov je komentara glavnoga urednika Ivana Miklenića, koji se osvrnuo na znanstveni skup u Križevcima održan o temi Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća - prošlost i sadašnjost.

Podsjećajući da je komunistička vlast pokopala, doslovce i preneseno, brojne hrvatske intelektualce katolike i njihova djela, te da je napokon došlo vrijeme oslobađanja od tih okova, koje su zarobile i intelektualnu i duhovnu slobodu mnogih ljudi, u komentaru se ističe: "Budući da danas u Hrvatskoj ipak nije moguća represija takvoga intenziteta kao u komunizmu, nužno je da se građani, pa i građani vjernici, sami odluče osloboditi svih oblika unutarnjih zarobljavanja. Poznato je da još nitko nikada nikomu nije darovao slobodu, već ju je uvijek potrebno izboriti uz veću ili manju cijenu, ali uvijek u svijesti da je alternativa - ropstvo".

Posebnu težinu ima poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije o rodnoj ideologiji, koja je naslovljena: "Muško i žensko stvori ih!".

U intervjuu dr. Hans Zollner, voditelj Centra za zaštitu djece i član Papinske komisije za zaštitu maloljetnika govori o žrtvama spolnoga zlostavljanja, pedofiliji, spolnim zloporabama u Crkvi, slučajevima zataškavanja od nekih crkvenih velikodostojnika i jasnome crkvenom stavu prema toj problematici.
    
Umjesto klasične reportaže o nekoj hrvatskoj župi Vlado Čutura donosi dvije dojmljive "braniteljske teme s terena": "Svjedočanstva djece nestalih i poginulih branitelja" i "Kako je šator ispred ministarstva branitelja postao simbol Hrvatske".

Dovoljno je pročitati samo kratki izvadak iz potresne ispovijesti kćeri jednoga od nestalih branitelja i odmah shvatiti o čemu je riječ: "Imala sam šest godina kada mi je otac poginuo i najranije sjećanje iz djetinjstva sjećanje je na uplakanu mamu koja osjeća da tate više nema, no nitko joj to danima ne će potvrditi. Kao svako dijete te dobi, nisam mogla pojmiti što je smrt, pa sam maštala da će se tata jednog dana vratiti. Netko je negdje pogriješio i on će se vratiti i sva tuga i bol koja je bila opipljiva u našoj obitelji će nestati. Pa će i mene moći netko nositi na ramenima. Učiti plivati. Voziti bicikl. I ne ću gledati drugu djecu s otčevima i pitati se kako je to kad imaš tatu".

Uz važne poruke pape Franje, koje je izrekao tijekom opće audijencije o Crkvi kao Tijelu Kristovom i tijekom molitve Anđeoskoga pozdravljenja o ljubavi kao mjerilu vjere, vrijedno je pročitati i njegov govor članovima Schönstattske obitelji sažet u naslovu: "Tako živjeti da drugi požele živjeti kao mi".

Među brojnim domaćim vijestima s radošću treba čitati izvješća o đakonskim ređenjima u Zagrebu, Đakovu, Sisku i Bjelovaru, s ozbiljnošću o dvadesetom međunarodnom teološkom simpoziju održanom na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu na temu: "Laička država-religija-Crkva: od ideologizirane neutralnosti do prostora dijaloškoga suživota", sa suosjećanjem o okruglom stolu o brizi i skrbi o beskućnicima i njihovim pravima u Vikarijatu u Osijeku povodom 15. obljetnice rada osječkoga Centra za prihvat beskućnika, s pijetetom o žrtvama komunističkoga sustava iz svibnja 1945. na novom mariborskom groblju Dobrava kod Tezanskoga Gozda, najvećega grobišta hrvatskoga naroda izvan Hrvatske, i s osmjehom o čarima misionarskoga života u Bugarskoj hrvatske milosrdnice s. Božene Novosel.

Stalne rubrike također donose vrlo aktualne i zanimljive sadržaje: "Propisi-pravo-pravda" o radu umirovljenika i isplati mirovina, "Zapažanja" o prosvjedu hrvatskih branitelja, suđenju Perkoviću i Mustaću i standardu u Hrvata, "Vjernici laici aktivni u Crkvi" o Sonji Batinić, pastoralnoj vijećnici iz Sesvetske Sopnice u Zagrebu, a "(Pri)govor znanosti" o utjecaju pesticida na pčele i usjeve. (GK)