Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Stručnom izobrazbom do samostalnog života

Krajem mjeseca rujna ove godine tri korisnice Caritasove Kuće za žrtve obiteljskog nasilja započele su sa svojom dodatnom izobrazbom kako bi zahvaljujući novim znanjima i stručnošću mogle naći zaposlenje i započeti samostalan život sa svojom djecom.
 
Ove tri korisnice, od koje su dvije majke, do završetka kalendarske godine završit će izobrazbu u  jednoj obrazovnoj ustanovi - jedna za gerontodomaćicu, druga za računalnog operatora a treća, koja će ujedno završiti i osnovnu školu, postat će pomoćna kuharica. Sredstva su osigurana iz projekta zagrebačke Sigurne kuće »Duga«, na kojemu je Caritas Zagrebačke nadbiskupije surađivao.
 
»Podrška i razumijevanje - to sam ovdje dobila! Po prvi puta u životu imam uz sebe ljude koji me razumiju, koji razumiju ono što sam prošla i koji su mi spremni pomoći. To mi je najvažnije - da imam uz sebe ljude koji u mene vjeruju i znaju da ću uspjeti prebroditi sve probleme i poteškoće, da ću moći uspješno izvršiti svaki zadatak koji je stavljen pred mene«, kaže mlada majka, koja je u ovu Caritasovu kuću došla zajedno sa svoje dvije kćeri prije nekoliko mjeseci, našavši u njoj utočište od nasilnoga supruga.
 
Druga majka napominje da je mogla prihvatiti ovu ponudu za izobrazbu zahvaljujući pomoći drugih žena - korisnica Kuće, koje joj čuvaju dijete dok je na predavanjima. Nakon pet godina braka, u kojemu je proživjela mnogo teških trenutaka, ovdje je s djetetom našla sklonište pa je zahvalna Bogu i ljudima što ovakva kuća uopće postoji: »Ovdje mi je jako lijepo. Hvala Bogu, sve dobro funkcionira - u dobrim sam odnosima s korisnicima i djelatnicima Kuće. Sretna sam što se moje dijete oporavilo od svega lošega što je proživjelo dok smo živjeli s mojim suprugom. Zdravo je i napreduje. Ova kuća za mene je bila veliki spas i velika podrška!«
 
U Kući za žrtve obiteljskog nasilja trenutno je na smještaju šest žena i desetero djece. (CZN)