Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Proslava 15. obljetnice Stepinčeve župe na Trnjanskoj Savici

Župa bl. Alojzija Stepinca na zagrebačkoj Trnjanskoj Savici, prva Župa posvećena blaženom Alojziju Stepincu, proslavit će ove godine Župnu svetkovinu i ujedno 15. obljetnicu ustanovljenja Župe, još uvijek bez zgrade crkve.
U petak, 3. listopada, na sam dan svetkovine,  svečano misno slavlje u 19 sati u našoj privremenoj crkvi - u predvorju Osnovne škole Jure Kaštelana, V. Ruždjaka 2A - predslavit će mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. Svečanu misu pratit će naš Mješoviti Župni zbor.
 
Za ovogodišnju  svetkovinu  Župa se pripremala hodočašćima na Udbinu, u Ludbreg i Mariju Bistricu, a  svetkovini prethodi bogat višednevni duhovni program.
 
U nedjelju, 28. rujna, Župni zbor mladih održat će koncert duhovne glazbe nakon večernje mise, koja počinje u 18 sati.
U ponedjeljak, 29. rujna, župljani će hodočastiti u zagrebačku prvostolnicu, Stepinčevu katedralu. Najprije će u 16 sati posjetiti Riznicu katedrale i Muzej bl. Alojzija Stepinca, zatim će u 18 sati sudjelovati na misnom slavlju, a nakon mise moliti se kod Blaženikova groba.
Od utorka, 30. rujna, do četvrtka, 2. listopada, u našem Pastoralnom centru, Z. Rogoza 1, započinje trodnevna duhovna priprava.  Misu će u utorak u 18 sati predslaviti preč.  Alojzije Žlebečić, nekadašnji župnik Župe Krista Kralja, inicijator osnivanja naše Župe.
U srijedu, 1. listopada, misu će u predslaviti vlč. Dragutin Cerovečki, prvi upravitelj novoosnovane Župe. Nakon mise održat će se miniradionica „Internet za po doma''. Zbog ograničenog broja mjesta prijave su u Župnom uredu do 30. rujna.
U četvrtak, 2. listopada, misu će u Pastoralnom centru predslaviti vlč. Vjekoslav Jakopović, drugi upravitelj ove Župe, a nakon mise mladi pripremaju večer slavljenja i klanjanja.
U petak, 3. listopada, misu u 9 sati ujutro predslavit će u Pastoralnom centru, vlč. Alen Lulić. 
 
Svim misnim slavljima prethodit će molitva krunice, a bit će i prigode za ispovijed.
 
Stepinčevi dani nastavljaju se i nakon same svetkovine. Od 3. do 5. listopada obilježit će se prvih  15 godina života i rada Župe prigodnom izložbom fotografija u predvorju  škole te novoizašlim Župnim molitvenikom s molitvama i pjesmama u čast bl. Alojziju Stepincu. Moći će se nabaviti nabožni predmeti, ali i majice i suveniri sa Stepinčevim geslom: U tebe se, Gospodine, uzdam!  

U subotu, 4. listopada, od 9 do 11 sati u školi se organizira besplatno mjerenje tlaka i šećera te konzultacije s medicinskim osobljem. Istoga dana u 16,30 sati na mjestu naše buduće crkve u parku, a na nakanu njezine izgradnje, s upaljenim će se svijećama molitvom i pjesmom tražiti zagovor našega Blaženika i obnoviti Posvetu Župe Bezgrešnom Srcu Marijinu. Nakon molitve u školi će biti misa zahvalnica. U nedjelju, 5. listopada, bit će prvi susret kandidata za prvu svetu pričest (u 9 sati) i krizmu (u 18 sati).
 
Pozivamo štovatelje bl. Alojzija Stepinca, Trnjane i druge Zagrepčane, vjernike i sve ljude dobre volje da se pridruže našem slavlju i molitvi za izgradnju Župne crkve.
 

Marija Znika
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda