Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Apel za mir na finalnoj utakmici Svjetskog nogometnog prvenstva



„Pause for peace“ naziv je kampanje Papinskog vijeća za kulturu koja bi minutom šutnje na finalnoj utakmici Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu trebala odaslati apel za mir u ratom pogođenim zemljama.

„Sportski događaji uvijek su bili trenuci mira u trenucima rata“, rekao je mons. Melchor Sanchez de Toca y Alameda, podtajnik Papinskog vijeća za kulturu i inicijator kampanje.

Podsjetio je na starogrčku tradiciju „primirja“ ili grč. Ekecheiria, osnovanu u 9. stoljeću prije Krista potpisom ugovora između trojice kraljeva.

Prema tom ugovoru sve su zaraćene strane tijekom Olimpijskih igara sklapale primirje kako bi omogućile sportašima, umjetnicima i njihovim obiteljima, kao i brojnim navijačima tj. hodočasnicima iz cijele Grčke nesmetano kretanje i sigurno putovanje na Olimpijske igre.

„Kampanja je jednostavna. Živimo u vremenu jednostavnosti i nema potrebe za složenim i dugačkim govorima kako bi se odaslala poruka. Mi samo želimo mir – jednostavnije ne može biti“, naglasio je mons. Sanchez. Govoreći o motivima za pokretanjem ove inicijative, smatra da je finalna utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva izvrsna prilika jer su sve oči uprte u taj događaj.



Ipak, zaključio je Sanchez, odluku prepuštaju organizatorima Prvenstva, ali 30 sekundi, minuta šutnje, bila bi lijepa gesta u čast napaćenih ljudi u ratovima diljem svijeta.   

Finalna utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva između Argentine i Njemačke odigrat će se u nedjelju, 13. srpnja u Rio de Janeiru, s početkom u 21 sat.

Kako bi inicijativa zaživjela i viralno, Papinsko vijeće promovira inicijativu i na Facebooku i Twitteru s hashtagom #PAUSEforPeace.
 

Pripremio: D.T.
Izvor: www.ewtnnews.com