Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Dvadeseta obljetnica svećeničkog ređenja


Misnim slavljem u kapeli Srca Isusova Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, u četvrtak 27. lipnja, generacija svećenika zaređenih u zagrebačkoj katedrali 1993. godine, proslavila je 20. obljetnicu svećeničkoga ređenja. Od trideset ređenika, među kojima je prije 20 godina bilo 15 dijecezanskih svećenika i 15 redovnika, a zaredio ih je sluga Božji zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić, okupila su se šesnaestorica koji danas djeluju u Zagrebačkoj nadbiskupiji, Požeškoj, Varaždinskoj i Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji te Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda.

Nakon obilaska prostora Bogoslovije, koja je u zadnjih dvadeset godina potpuno izmijenila svoj unutrašnji raspored i izgled, a iz tih se prostora iselio Katolički bogoslovni fakultet na kojem su slavljenici završili studij teologije, okupljenima je na početku misnoga slavlja dobrodošlicu zaželio mr. Dubravko Škrlin Hren, prefekt u sjemeništu i povjerenik za duhovna zvanja u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Kratke biografske podatke o okupljenim slavljenicima zatim je okupljenoj bogoslovskoj zajednici ispred svoje generacije iznio mons. Nedjeljko Pintarić, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu.

Misno slavlje predvodio je preč. Mirko Totović, jedini živući bogoslovski poglavar tadašnjih bogoslovskih generacija, a nekadašnji ekonom Bogoslovije, koji i sam ove godine slavi 55. obljetnicu svećeničkoga ređenja. Osvrćući se u propovijedi na značenje i lik svećenika u narodu Božjemu, preč. Totović je istaknuo opravdani razlog radosti zbog svećeničkog djelovanja u mnogim mjestima i različitim službama gdje su slavljenici kao svećenici djelovali.

Velika je milost što vam nakon 20 godina svećeništva možemo reći: „Bili ste dobri pastiri, 'jer što govoraše inom, sami ste svojim potvrdili činom'. Danas smo se ovdje našli u Bogosloviji, došli smo da vas pozdravimo, svoju diku, svoje gore list. Ovdje smo da vas čujemo i da vam zahvalimo za rad u našim župama“, rekao je preč. Totović, istaknuvši kako je za služenje vjerom potrebno biti usmjeren prema riječi Božjoj. „Mi svake nedjelje tumačimo riječ Božju na svetoj misi. Ako ste u mnogim stvarima dobri, morate se za to zahvaliti riječi Božjoj. Ona dolazi k vama, kako kaže prorok Izaija, 'kao kiša s neba i ne vraća se k Bogu bez ploda'“, kazao je preč. Totović, potaknuvši i nazočne bogoslove da svoj mladenački entuzijazam i oduševljenje hrane Božjom riječju i bratskim zajedništvom.

Iz Zagrebačke nadbiskupije slavljenici su: Dragutin Cerovečki, Ivan Norbert Koprivec, Zdenko Perija, Nedjeljko Pintarić, Vlado Razum, Franjo Sobočan i Tomislav Šestak; Iz Požeške biskupije Vicko Obradović i Mario Sanić; iz Varaždinske biskupije Vlado Borak i mr. Josip Koprek; iz Bjelovarsko-križevačke biskupije Darko Juras i Stjepan Šprajc; te franjevci dr. Mario Cifrak, Ilija Mijatović i Ivan Miklenić. Slavlju se priključio i Jure Zubović iz Zadarske nadbiskupije, koji je bogoslovsku formaciju završio zajedno sa slavljeničkom generacijom, ali je za svećenika zaređen nakon pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj 1994. godine. (N.P.)