Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebačka nadbiskupija

Škola za misije

 

Škola za misije

Samo nekoliko minuta udaljeni od Vatikana grupa studenata iz svih krajeva svijeta privodi kraju planove za svoj skorašnji put. Oni nisu bilo koji studenti i njihov put uključuje mnogo više od razgledavanja. „S jedne strane to je veliki izazov jer se radi o mom rodnom gradu i ljudima koje poznajem. Ali s druge strane, znam da nisam došla ovamo zbog sebe niti zbog svoje vjere nego zato što svoju vjeru želim podijeliti s drugima“, izjavila je za Rome Reports studentica iz Litve Elena Bautrenaite.

Elena je jedna od organizatorica ovog projekta. Ona je također jedna od osamnaestero studenata Škole za misije koja djeluje u Rimu. Za samo nekoliko dana cijeli će razred krenuti u njezinu rodnu Litvu na dva tjedna. Prvi će tjedan provesti u učionicama, školama i sveučilištima, a drugi na ulicama želeći ljudima donijeti jednu posebnu poruku. „Želimo mladima dati primjer kako mladi katolici mogu živjeti i nadahnuti mlade, posebno one koji ne vjeruju, da nešto učine. Vjernike želimo potaknuti da ožive svoju vjeru i razvijaju ju“, govori Elena.

Činiti ono što Bog želi od nas

Školu za misije osnovala je zajednica Emanuel prije petnaest godina, a podružnice ima u Rimu, Njemačkoj, Francuskoj i Filipinima. „Potrebno je puno hrabrosti doći ovamo jer se odričeš svega na devet mjeseci i kažeš Bogu: 'Bože, želim činiti ono što Ti od mene želiš i otići ću negdje u potpunosti izvan moje zone u kojoj se osjećam sigurno'“, objašnjava Kevin Wagner, dopredsjednik Škole za misije.

Boravak u srcu katoličanstva daje cijeloj ovoj priči sasvim novu dimenziju. Svi studenti koji su u Rimu doživjeli su izbor novoga pape Franje, a njegova poruka mladima nije prošla neopaženo. „Čuo sam njegov govor o mladima na Cvjetnu nedjelju. Mislim kako od Pape možemo očekivati mnogo dobrih stvari, posebno u Riju u koji dolazi na Svjetski dan mladih“, govori Phillip Miller, student iz Njemačke. S njim se slaže i Nikolaj Dovozc iz Poljske. „Trudim se pročitati sve, sve citate, Papine govore, homilije. Imamo poseban pano njegovih citata na Twitteru“, rekao je Nikolaj.

Škola za misije u Rimu okuplja studente iz cijeloga svijeta, čak iz Malezije i Australije. Studenti odsjedaju u Domus Aurelia, hotelu u vlasništvu zajednice Emanuel. Cijena ovoga programa je 13 000 američkih dolara, a zajednica Emanuel pokriva dio školarine. Studenti kažu da se isplati. „Mislim da je to jedna od najboljih odluka u životu“, kaže Elena. Uz duhovnu formaciju, studenti primaju i svjedodžbu Papinskog lateranskog sveučilišta. Iskustvo koje su stekli omogućava im da dopru do drugih i podijele svoju vjeru.

Autorica: Valentina Gusić/RR/www.pastoralmladih.hr