Riječ Svetog Oca

Blaženi mrtvi koji umiru u Gospodinu

Svi smo mali i bespomoćni pred otajstvom smrti. Međutim, kakve li samo milosti ako u tome času sačuvamo plamen vjere u našim srcima! Isus će nas uzeti za ruku, kao što je uzeo ruku Jairovu kći, i još jednom ponoviti: "Talità kum", "Djevojko! Zapovijedam ti, ustani!" (Mk 5, 41). On će to reći nama, svakome od nas: "Ustani, uskrsni!" Pozivam vas sada da zatvorite oči i razmišljate o tom trenutku: o našoj smrti. Neka svaki od nas misli na vlastitu smrt i zamisli trenutak koji će doći, kad će nas Isus uzeti za ruku i reći nam: "Dođi, dođi k meni, ustani!" Tu će prestati nada i nastati stvarnost, stvarnost života. Razmislite dobro: sam Isus će doći svakom od nas i uzeti nas za ruku, svojom nježnošću, blagošću i ljubavlju. I neka svatko u svom srcu ponovi Isusove riječi: "Ustani, dođi. Ustani, dođi. Ustani, ustani na novi život!".
18.10.2017

Najava Posebne Biskupske sinode za panamazonsku regiju

Prihvativši želju nekoliko biskupskih konferencija Latinske Amerike, i poslušavši glas više pastira i vjernika iz drugih dijelova svijeta, odlučio sam sazvati Posebnu skupštinu Biskupske sinode za panamazonsku regiju, koja će se održati u Rimu u listopadu 2019. Glavna svrha toga skupa je utvrditi nove putove za evangelizaciju tog dijela Božjeg naroda, posebno domorodaca, koji su često zaboravljeni i lišeni perspektive vedre budućnosti, među ostalim i zbog krize amazonske prašume, tih pluća od najveće važnosti za naš planet. Neka novi sveci svojim zagovorom prate taj crkveni događaj, da svi narodi na zemlji, poštujući ljepotu stvorenog svijeta, veličaju Boga, Gospodara svega stvorenog, te praćeni Njegovim svjetlom kroče putovima pravednosti i mira.
15.10.2017

Budno očekivanje

Nakon što smo upoznali Isusa, naprosto moramo povijest promatrati s povjerenjem i nadom. Isus je poput nekog doma, a mi kršćani se nalazimo unutra i s njegova prozora gledamo svijet. Stoga se ne zatvaramo u sebe same, ne plačemo s melankolijom za prošlošću koju zamišljamo svu obasjanu zlatom, već uvijek gledamo naprijed, prema budućnosti koja nije samo djelo naših ruku, već koja je prije svega stalna briga Božje providnosti. Sve što je tamno jednog će dana postati svjetlo. I mislimo na to kako Bog nikada neće prekršiti zadanu riječ. Nikada. Bog nikada ne razočarava. Njegova volja prema nama nije maglovita, već je jasno zacrtan plan spasenja: Bog „hoće da se svi ljudi spase i dođu do spoznanja istine" (1 Tim 2, 4).
11.10.2017

Milosrđe – novo vino Gospodinova vinograda

Braćo i sestre, Bog se ne osvećuje! Bog ljubi, ne osvećuje se, čeka na nas kako bi nam oprostio, kako bi nas zagrlio. Po „kamenju koje odbaciše graditelji" – a Krist je prvi kamen koji su graditelji odbacili – po situacijama slabosti i grijeha, Bog nastavlja stavljati u optjecaj „novo vino" svoga vinograda, odnosno milosrđe; to je novo vino Gospodinova vinograda: milosrđe. Postoji samo jedna prepreka Božjoj ustrajnoj i nježnoj volji: naša nadutost i naša preuzetnost, koja ponekad postaje čak i nasilje! Suočena s takvim stavovima i tamo gdje se ne daju plodovi, Riječ Božja zadržava svu svoju moć prijekora i upozorenja: „Oduzet će se od vas kraljevstvo Božje i dat će se narodu koji donosi njegove plodove" (Mt 21, 43).
08.10.2017

Današnji misionari nade

Kako je lijepo misliti na to da smo navjestitelji Isusova uskrsnuća ne samo riječima, već djelima i svjedočanstvom života! Isus ne želi učenike kadre samo ponavljati formule naučene na pamet. Želi svjedoke: osobe koje šire nadu svojim načinom prihvaćanja, smijehom, ljubavlju. Nadasve ljubavlju: jer snaga uskrsnuća osposobljuje kršćane da ljube i kada se čini da je ljubav izgubila svoj smisao. Ima „nešto više" što ispunja kršćanski život i što se ne može objasniti samo snagom duha ili većim optimizmom. Naša vjera, naša nada nije samo neki optimizam; ona je nešto drugo, nešto više! Kršćani kao da su osobe koje imaju „komadić neba" više iznad glave. Lijepo je to: mi smo osobe s komadićem neba više iznad glave, praćeni prisutnošću koju neki ne mogu čak ni naslutiti.
04.10.2017

Solidarnost se ne smije podvrgnuti logici novčane dobiti

Draga braćo i sestre, ugodnu vam nedjelju želim! Pozdravljam sve vas koji pripadate svijetu rada, u različitosti njegovih izraza. Među njima postoji nažalost i onaj
01.10.2017

Neprijatelji nade

Biti prazne duše, najgora je prepreka za nadu. Riječ je o opasnosti za koju nitko ne može reći da je na nju imun, jer i kad se hodi putem kršćanskoga života, može se upasti u iskušenje protiv nade. Drevni su monasi prokazivali jednog od najgorih neprijatelja revnosti. Govorili su: taj „podnevni zloduh" koji dolazi kako bi nagrizao život u zauzetosti, upravo kad je sunce na vrhuncu. Ta nas napast iznenađuje kad to najmanje očekujemo: dani postaju sivi i dosadni, čini se da više nijedna vrednota nije vrijedna truda. Takav stav, koji se naziva „acedia" (lat. bezvoljnost, zasićenost, tupa ravnodušnost), nagriza život iznutra sve dok ne postane šuplji skelet.
27.09.2017

Logika Očeve ljubavi

Draga braćo i sestre, dobar dan! U današnjem Evanđelju (usp. Mt 20,1-16) nalazimo prispodobu o radnicima pozvanim u nadnicu, koju Isus pripovijeda kako bi približio dva aspekta
24.09.2017

Odgajati u nadi

Draga braćo i sestre, dobar dan! Današnja kateheza ima za temu „odgajati u nadi". Zato ću je uputiti izravno, s „ti", zamišljajući da se
20.09.2017

Božje praštanje znak je njegove ljubavi

Draga braćo i sestre, dobar dan! Evanđeoski odlomak ove nedjelje (usp. Mt 18, 21-35) pruža nam učenje o oproštenju, koje ne poriče pretrpljenu nepravdu već
17.09.2017